Header Ads Widget

Több mint 1000 éves Szent Albans katedrálisban egy olyan új oltárképet állítanak fel, melyen Jézust fekete emberként ábrázolják.



A székesegyház egyik elöljárója szerint a feketék élete is számít, ezért van szükség a cserére.

A Londontól 30 kilométerre található, több mint 1000 éves Szent Albans katedrálisban hamarosan egy olyan új oltárképet állítanak fel, melyen Jézust fekete emberként ábrázolják – írja a Daily Mail internetes kiadása.


A rendhagyó festmény Leonardo Da Vinci egyik leghíresebb alkotásának, az Utolsó vacsorának lesz a másolata, azzal a különbséggel, hogy a Megváltó fekete lesz rajta. A hivatalos tájékoztató szerint az anglikán egyház ezzel a gesztussal szeretné kifejezni szolidaritását az Amerikából indult, de mára az Egyesült Királyságba is begyűrűzött „black lives matter” nevű mozgalom mellett.

„Ma az anglikán egyháznak nincs meg a sziklaszilárd talapzata ahhoz, hogy mindenkinek igazságosságról prédikáljon, faji alapon vagy más módon. De a hitünk azt tanítja, hogy mindannyian egyformának születtünk Isten képmására, és hogy Isten az igazságosság Istene” – fogalmazott a sajtónak az új festménnyel kapcsolatban Jeffrey John, a Szent Albans katedrális egyik elöljárója, aki szerint a feketék élete is számít, ezért van szükség a cserére.

Az új oltárképet Lorna May Wadsworth brit festőművész készítette, aki Tafari Hindst jamaikai modellről mintázta Isten fiát. A majdnem 3 méter széles és 1 méter magas festmény már a jövő héten a helyére is kerülhet, erre Justin Welby Canterbury érseke adott engedélyt.

Welby egyébként a napokban egy Twitter-bejegyzésben arra kérte az anglikán egyház elöljáróit, hogy gondolkodjanak el azon, Jézus tényleg fehér ember volt-e? Szerinte ugyanis Isten fia vélhetően színes bőrű lehetett, mivel a közel-keletről származott, ezért tilos csak és kizárólag fehér emberként ábrázolni őt. A sokféleség jegyében azt javasolta, hogy néha fehér, néha kreolbőrű, néha pedig fekete személyként jelenítsék meg a Megváltót a templomi festményeken.