Header Ads Widget

Tudósok vizsgálják a hepatitis járvány kitörését gyermekeknél Európában, az Egyesült Államokban.


Az egészségügyi tisztviselők világszerte vizsgálják a hepatitis - májgyulladás - súlyos eseteinek rejtélyes növekedését kisgyermekeknél.

Több mint 130 esetet azonosítottak, a legtöbbet az Egyesült Királyságban, ahol január óta 108 esetet jelentettek.

Más országok, például az Egyesült Államok, Izrael, Dánia, Írország, Hollandia és Spanyolország szintén alacsonyabb esetszámokról számoltak be. 

Az enyhe gyermekhepatitis nem ismeretlen, de az esetek először április 6-án Skóciában keltettek riadalmat, mert a gyermekek nagyon betegeskedtek. Többeknek még májátültetésre is szükségük volt. 

A másik aggodalomra okot adó tényező az volt, hogy az esetek nem a betegséggel általában összefüggésbe hozható tipikus vírusokhoz - A, B, C, D és E hepatitisz - kapcsolódtak.

Ez még mindig nagyon kevés eset, de gyerekekről van szó, ez a fő aggodalom, a másik pedig a súlyosság" - mondta Maria Buti, a barcelonai hepatológia professzora, az Európai Májkutató Társaság közegészségügyi bizottságának elnöke, aki az Európai Betegségellenőrző Központtal (ECDC) együtt szorosan figyelemmel kísérte a járvány kitörését.

A vezető elmélet szerint vírusfertőzésről van szó, valószínűleg adenovírusról - egy gyakori víruscsaládról, amely többek között megfázást is okozhat.

Az adenovírus egyik típusa gyakran okoz akut gasztroenteritiszt, és beszámoltak arról, hogy immunhiányos gyermekeknél hepatitiszt okozott, de egészséges gyermekeknél soha.

Jim McMenamin skót egészségügyi igazgató elmondta, hogy folyamatban van annak megállapítása, hogy az érintett adenovírus mutálódott-e, hogy súlyosabb betegséget okozzon, vagy esetleg egy másik vírussal együtt okozhatta a problémákat, beleértve esetleg a SARS-CoV-2-t, a COVID-19-et okozó vírust.

Elmondta, hogy az Egyesült Királyságban a gyermekek 77%-ának pozitív volt a tesztje az adenovírusra.

A COVID-19 vakcinákkal való kapcsolatot kizárták, mivel az Egyesült Királyságban, ahol a legtöbb eset előfordult, a gyermekeket nem oltották be.

Más tudósok szerint a világjárvány idején a társadalmi keveredés csökkenése miatt csökkent immunitás lehet a magyarázat.

Az Egyesült Államokban és Európában az orvosokat arra szólították fel, hogy legyenek éberek a betegséggel kapcsolatban, és vizsgálják meg a gyermekeket adenovírusra, ha hepatitisre gyanakszanak.

A szülőket arra kérik, hogy figyeljék a tüneteket, és ha aggódnak, forduljanak orvoshoz.

A szakértők szerint az esetek számának növekedése viszonylag lassú, de figyelmeztettek, hogy további esetekre lehet számítani. Forrás