Header Ads Widget

Az élelmiszerinfláció Oroszországban 0,6%-ra mérséklődött májusban az áprilisi 2,87%-ról. A szankciókat alkalmazó országokban mi a helyzet?



Roszstat anyagaiból az következik, hogy 2022 májusában az élelmiszer-infláció az  Orosz Föderációban 0,6%-os volt, szemben az egy hónappal korábbi  2,87 %-kal . Éves viszonylatban az élelmiszerárak növekedési üteme 20,05% volt . Tavaly decemberhez képest májusban az élelmiszerek  13,79%-kal drágultak , míg a nem élelmiszertermékek  0,09%-kal csökkentek.

A gyümölcsök és zöldségek nélkül számított élelmiszerárak Oroszországban 1,04%-kal emelkedtek idén májusban áprilishoz képest. A gyümölcsök és zöldségek ára 2022 áprilisához képest 2,21% -kal csökkent, de 2021 májusához képest azonnal 26,35% -kal, decemberhez képest pedig 25,35% -kal emelkedett.

A rubel árfolyama olyan szinten emelkedik, hogy az Orosz nemzeti banknak be kellett avatkozni a túlzott erősödés megállítása érdekében

Az Amerikai dollár és az euro történelmi mélyponton van a Rubellel szemben és a jelenlegi helyzet szerint megállíthatatlan az erősödési folyamat. Ennek oka, hogy a világpiaci befektetők jobban bíznak a rubel stabilitásában, mint az értéktelen eladósodott dollárban. A múlt héten megtartott arab országok találkozóján egyhangulag állást foglaltak a világ legnagyobb olajtermelő államai abban a kérdésben, hogy az Oroszország elleni szankciókhoz nem csatlakoznak. Ez ismét lökött egy nagyot a rubel árfolyamán. Szépen sorban a világ leghatalmasabb gazdasági erői ismerik el a rubel világpiaci szerepét.

Az Oroszország elleni szankciók el fognak bukni.

Abban a pillanatban, ahogy Oroszország minden nyersanyag termékére bevezeti a rubellel fizetés kötelezettségét (fémre, fára, olajra, gázra, ércekre és nukleáris fűtőanyagokra) az orosz fizetőeszköz megsemmisíthetetlenné válik. Ebben a pillanatban a fedezettel nem rendelkező Amerikai dollár össze fog omlani.

Kérdés az, hogy Európa együtt akar-e bukni Amerikával vagy sem? Mikor veszik észre az Európai vezetők, hogy a szakadék szélére kormányozzák államaikat és mikor veszik észre az emberek, hogy be kell avatkozzanak az európát irányító elmeháborodottak politikájába?