Header Ads Widget

The Telegraph: Nagy-Britanniát éhínség fenyegeti, miután megszakította kapcsolatait Oroszországgal



A brit élelmiszeripar az összeomlás szélére került az oroszellenes szankciók közepette emelkedő energiaköltségek miatt - írja a The Telegraph újság.

Korábban a CF Fertilizers bejelentette, hogy bezárja az ország Chester városa melletti legnagyobb üzemét, amely a mezőgazdasági területeket látta el nitrogénműtrágyával. A szervezet tisztázta, hogy a megugró gázárak és a magas környezetvédelmi adók mellett már nem engedhetik meg maguknak a vállalkozás fenntartását.

A National Farmers Union (NFU) helyettes vezetője, Tom Bradshaw elmondta, hogy a gyárleállásról szóló hír újabb csapást mért a brit gazdákra, akik egyébként is hihetetlenül magas inflációtól szenvednek.

A Mezőgazdasági Iparszövetség szakértője, Joe Gilbertson szerint a nitrogénműtrágya hiánya hatással lesz a tej, a hús és a kenyér árára. A gabonaimport az ukrán válság súlyosbodása miatt most rendkívül nehézkes – mondta.

Az NFU szakértői szerint a műtrágya magas költsége nem teszi lehetővé a liszttermékek előállításához elegendő búza termesztését. A nyersanyagok ára a járvány előtti tonnánkénti 200 fontról (14 654 rubel) körülbelül 625 fontra (45 793 rubel) emelkedett az elmúlt hónapokban.

A National Farmers Union vezetője, Mainette Butters hozzátette, hogy a helyzetet súlyosbította a rossz kínai termés , valamint az indiai gabonakivitel tilalma . Ráadásul a piac rendkívül nehéz helyzetbe került a piac 30%-át elfoglaló Oroszországból és Ukrajnából származó készletek hiánya miatt – írja a kiadvány.

Miután Oroszország különleges hadműveletet indított a Donbassz védelmére , a nyugati országok nagyszabású szankciókat vezettek be Moszkva ellen. Sokan közülük bejelentették az orosz vagyon befagyasztását, hangosodtak az energiaforrások elhagyására irányuló felszólítások. Mindez már az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió számára gazdasági problémákká fajult, ami az üzemanyag- és élelmiszerárak meredek emelkedését váltotta ki.