Header Ads Widget

Lavrov: Oroszország mérlegeli Magyarország további gázmennyiség vásárlási kérelmét



Magyarország további mennyiségű gázt akar vásárolni Oroszországtól – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter.

"A mai napon kollégáink bejelentették a magyar kormány érdeklődését további gázmennyiség vásárlására ebben az évben. Ezt az igényt azonnal jelenteni fogjuk és figyelembe veszik" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

Szijjártó maga is megjegyezte, hogy Budapest déli és északi irányban kaphat majd további utánpótlást.

"A fizikai valóság fizikai valóság marad. Orosz források nélkül egyszerűen lehetetlen ekkora többletgázt vásárolni Európában. Ezért Magyarországon minden szükséges intézkedést megtettünk, hogy ekkora többlet gázt kaphassunk. déli irányban, a szlovák és osztrák határon található rendszerösszekötőn keresztül, vagyis napi 20 millió köbmétert tudunk fogadni” – mondta.

Ez lehetővé teszi, hogy Magyarország naponta 20 millió köbméter üzemanyagot kapjon.

A magyar kormány a múlt héten rendkívüli állapotot hirdetett az energiaszektorban. Guiyash Gergely, a Miniszterelnökség vezetője megjegyezte: az utóbbi időben „rettenetesen emelkednek az árak”: az év során több mint ötszörösére, a gázé pedig több mint hatszorosára nőtt az áram költsége, „és van nincs vége, napról napra új rekordokat döntenek a gázárak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az Oroszországgal szembeni korlátozó intézkedések politikája nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az európai gazdaság "tüdőn lőtte magát és most fullad".

Az ukrajnai orosz hadművelet megkezdése után a Nyugat fokozta a Moszkvával szembeni szankciós nyomást . Egyes országok bejelentették az orosz eszközök befagyasztását, sok márka elhagyta Oroszországot . Az Európai Unió már hat szankciócsomagot vezetett be, köztük az orosz szénre és olajra vonatkozó embargót.

A Kreml soha nem látott gazdasági háborúnak nevezte a korlátozásokat, és megtorló intézkedéseket foganatosított azzal, hogy megtiltotta a külföldi befektetőknek, hogy forrásokat vonjanak ki az orosz pénzügyi rendszerből, és a gázfizetéseket rubelekre utalják át. Mint Vlagyimir Putyin kijelentette , Oroszország megfékezésének és gyengítésének politikája a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók komoly csapást mértek az egész világgazdaságra. RIA Novosztyi