Header Ads Widget

Vihar előtt, szélcsend közben vagyunk, amiből könnyen lehet orkán – fogalmazott Varga Mihály



Vihar előtt, szélcsend közben vagyunk, amiből könnyen lehet orkán – fogalmazott Varga Mihály csütörtökön a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Vihar előtt, vihar után? – Infláció, energiaár, recesszió című rendezvényén. Magyarország pénzügyminisztere szerint minden gyorsan megváltozhat, ha belátható időn belül nem lesz béke, márpedig szerinte ez most nem valószínű. Mint mondta, a mostani gondokat részben a pandémia idézte elő. – Jól tesszük, ha az értékeinkhez ragaszkodunk, a munkahelyek, a családok és a beruházások védelméhez – 

van mire alapozni, hiszen tavaly 7,4 százalékos volt a gazdasági növekedés, idén is eddig 8 fölött vagyunk, többen dolgoznak, mint valaha, soha ennyi beruházás nem valósult meg. Erős volt a visszapattanás.

Ezzel azonban együtt járt a nyersanyagárak emelkedése, a nemzetközi szinten elszabaduló infláció, mindez együtt jelentős változást hozott. Tetézte a gondokat az orosz–ukrán háború, valamint az Európai Unió szankciós válaszai – ismertette a tárcavezető. Varga Mihály szerint ha az árak ilyen mértékben növekednek, egy élelmiszerválság is kialakulhat a világban, és akár még Európában is.

Ki nyerészkedik a helyzeten?

– Feltehetjük a kérdést, hogy kinek használ ez a folyamat. Ha a nagy gazdasági folyamatokat nézzük, azt kell mondanunk, Kína köszöni szépen, jól van. Az USA sem tartozik a vesztes tábor közé. Soha ennyi LNG gázt nem adtak el, mint most. Hosszú idő után Európa több LNG gázt vásárol Amerikából, mint amennyi gázt vásárol az oroszoktól. Ha a vesztesekről beszélünk, akkor mindenképp Európát kell megemlíteni. 

A legfontosabb kérdés, hogy Európa képes lesz-e túlélni az Oroszországgal szemben hozott szankciókat vagy sem 

– mondta a miniszter. Varga Mihály támogatja azt az ötletet, hogy az Európai Unió segítse Ukrajna újjáépítését a háború után, azonban ehhez „paradox módon az Európai Unió jó gazdasága is kell”, amely a Varga Mihály ismertetése szerint jelenleg „nem áll biztos lábakon”.



Európának egyelőre szüksége van az orosz energiára, az átállás pedig hosszú időbe telik és alternatív források kellenének hozzá. A meghozott szankciók nem működnek, ráadásul ebben az ügyben nemzetközi együttműködés sincs, és nagy gondot okoz az uniónak az euró és a dollár árfolyamának változása. Ebben a tekintetben Európa „mélyen a vesztesek között van” − fogalmazott. 

Egy nagyon erős orosz–kínai kapcsolat kezd kialakulni. Indiával is erősödik Oroszország kereskedelmi kapcsolata. Az afrikai országokat sem látom, hogy a szankciós politikához csatlakoznának. Európa viszi a zászlót, de kevesen jönnek mögöttünk

– mondta Varga Mihály. Szerinte fontos, hogy a szankciók kevesebb kárt okozzanak nekünk, mint aki ellen bevezetjük, ám jelenleg ennek az ellenkezője valósul meg. 

A magyar kormány tiszta lapokkal játszik

„Abban biztos vagyok, hogy a helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog. Amiben most vagyunk, az vihar előtti csend. Látjuk, mi felé megyünk, mibe csúszunk bele. Tekintettel az országaink nyitottságára, ami a New York-i tőzsdén történik, az húsz perc múlva megtörténik a budapestin és a bukarestin is” 

– ismertette a tárcavezető, aki szerint ebben a helyzetben az alapértékekhez kell ragaszkodni. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány ragaszkodik a békéhez és a biztonsághoz, arra törekszik, hogy a rendelkezésére álló forrásokat az eddig elért társadalmi-gazdasági eredmények megőrzésére fordítsa. 

Ezért hoztunk létre két, rezsivédelmi és honvédelmi alapot. A háztartások jelentős részére próbáljuk fenntartani a kedvezményes rezsiárat, a honvédelmi alappal pedig az ország védelmét erősítjük. A migrációs hullámok újra elindulhatnak, fel kell készülni. Ezek a területek dominálnak. A kockázatokat kerülni, tartalékot kell képezni

– magyarázta, hozzátéve, hogy a „munkát ugyanis nem lehet elvenni tőlünk”.

Borítókép: Varga Mihály (Fotó: Bach Máté)


 KAPCSOLÓDÓ CIKK 


Rabok legyünk, vagy szabadok?! Most mindenki az emelkedő árak miatt aggódik, miközben ennél sokkal veszélyesebb időszak következik!