Header Ads Widget

Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden is érintett volt az ukrán gabonaexportban



A New York Post egy 2018-as dokumentumban talál rá egy Hunter Biden által is aláírt, ukrán-kínai gabonaexport szándéknyilatkozatra.

Az ukrán energetikai cégben korábban vezető szerepet vállaló Hunter Biden, Joe Biden jelenlegi amerikai elnök fia korábban elhagyott egy laptopot, amiről jó ideje különböző dokumentumok szivárognak ki a nyilvánosságba.

A Burisma New York Post által közölt igazgatótanácsi döntése 2018 júliusából származik. A dokumentum alapján a Burisma kifejezte szándékát, hogy gabonát exportáljon Ukrajnából Kínába, a Kínai-Ukrajnai Selyemút projekt részeként.

Az ukrán cég felhatalmazta tanácsadójukat, Vagyim Pozsarszkijt, hogy a projekt ügyében képviselje a Burismát minden potenciális kínai partnerrel szemben.

A dokumentumot aláírta Hunter Biden is, ahogy a korábbi CIA-hivatalnokból Burisma igazgatótanácsi taggá vált Joseph Cofer Black is.

Arra, hogy a burismás kínai-ukrán gabonabiznisz létrejött-e, a lapnak nincsenek információi. A New York Post azonban felhívja a figyelmet arra, hogy Joe Biden kormányzata az ukrajnai háború kapcsán azzal vádolta Kínát, hogy felhalmozza a gabonakészleteit, miközben a világot élelmiszerválság fenyegeti.

Egyéb dokumentumok arra is utalnak, hogy Pozsarszkij megköszönte Hunter Bidennek, hogy apjával, Joe Bidennel össze tudott hozni neki egy találkozót, amivel a veterán amerikai politikus ukrajnai, orosz és kazah üzletemberekkel tudott megismerkedni. A Fehér Ház korábban tagadta a találkozót, de végül újabb dokumentumok és megszólalások bizonyították, hogy Joe Biden megjelent az eseményen. További dokumentumok pedig azt mutatják, hogy Joe Biden a fia legalább tucatnyi üzleti partnerével találkozott – közöttük kínaiakkal is.

 

Nyitókép: AFP