Header Ads Widget

A sokadik alkalom – a The Washington Post újabb cikket közölt, amelyben arról tájékoztatja olvasóit, hogy milyen előnyei vannak, ha a rovar alapú étrendet választják.



A nemrég megjelent írás nem kertel és egyenesen felteszi a kérdést: “Ön megenné a rovarokat, hogy segítsen megmenteni a bolygót?”. A kérdést a Washington Post már 2019-ben is feltette, egy hasonló, a bogárevést reklámozó cikkében.

Az újság már közel egy évtizede próbálja meggyőzni az embereket arról, hogy a hús helyett jobb választás lenne a rovarok fogyasztása. Nem kizárt, hogy ezek a törekvések a klímavédő fanatikusokhoz kapcsolódik, akik azt javasolják, hogy a kevesebb húsevés csökkenti a károsanyagok kibocsátását. A Washington Posthoz hasonlóan jár el a New York Times is: amikor éppen nem a kannibalizmust népszerűsíti, szinte évente jelentet meg olyan cikkeket, amelyek az embereket bogarak fogyasztására buzdítják.

Visszatérve a szóban forgó cikkre, az írás egy amerikai természettudós, Lisa Sanchez történetét meséli el, aki néhány gyereket bogarakkal etet egy program keretében. A cikk szerint Sanchez azért ösztönzi az embereket arra, hogy rovarokat egyenek, hogy csökkentsék a környezeti terhelést. Érvelése szerint ugyanis a tenyésztett rovarok sokkal kevesebb üvegházhatású gázt termelnek, és sokkal kevesebb földet és vizet igényelnek, mint a hagyományos állattartás.

A cikk továbbá rámutatott arra, Afrikában Latin-Amerikában és Ázsiában, évszázadokon át normálisnak számított a rovarok fogyasztása.

De nem csak a tengerentúlon terjed az őrület. Amint arról a V4NA már korábban is beszámolt, nemrég az Aldi áruházlánc új showműsorának első epizódjában egy termék különösen megosztónak bizonyult a nézők és a zsűri körében. Ebben a műsorban kistermelők versenyeznek azért, hogy termékeiket az Aldiban árulhassák. Julie Ashfield, az áruház beszerzője minden egyes terméket megkóstol, és megmondja a vállalkozásoknak, hogy szerinte alkalmasak-e a szupermarket számára.

Az egyik ilyen versenyző tücskökből és rovarokból készételeket készít. Az alapítók, Leo és Aaron elmagyarázták, hogy a rovarok fogyasztása mennyire fenntartható más fehérjeforrásokhoz képest.

Az utóbbi időben a mainstream média újabb érvet talált ki arra, hogy miért kellene az embereknek leszoknia a húsevésről és áttérnie a rovarevésre. A növekvő villamos energia- és üzemanyag áraknak köszönhetően ugyanis ugrásszerűen emelkedni kezdtek az élelmiszerek árai is, ezért a rossz anyagi helyzetben lévőket megcélozva azt állítják, hogyha elkezdenek szöcskéket és különböző bogarakat enni, akkor kevesebb pénzből is megélnek majd.

Azonban nem csak a multinacionális cégek és a média, hanem egyes országok is aktívan kampányolnak az életmódváltás mellett. Az Egyesült Királyság a rovar alapú étrend elterjesztésére és rovarfarmok létrehozására fordít csaknem 50 ezer fontot a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Zimbabwéban. A brit támogatásból megvalósuló segélyprojekt keretében Kongóban vándorló sáskákat és fekete katonalegyeket tenyészthetnek. Ezeket a rovarokat fogják aztán beépíteni az emberek étrendjébe.

A rovarfarmok létrehozásáról szóló projektet azok után jelentették be, hogy dél-koreai tudósok közzétettek egy tanulmányt, amiben felvázolták, hogy a hernyók fogyasztása segítheti az emberiséget a túlélésében egy olyan jövőbeli világban, amelyben hiány lesz az élelmiszerekből.

A rovarevés támogatását az Európai Unió is komolyan veszi, olyannyira hogy szorosan együttműködik a The International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) nonprofit szervezettel is. Saját bevallásuk szerint “a fő küldetés, hogy az európai intézményekkel folytatott folyamatos párbeszéd révén elősegítse a rovarok szélesebb körű felhasználását, mint alternatív és új, az emberi fogyasztásra és az állati takarmányozásra alkalmas fehérjeforrást”. Forrás


 KAPCSOLÓDÓ CIKK 


Ismered azokat az ehető rovarokat, amikről azt hallottad, hogy hamarosan megeszed őket? Nos, kiderült, hogy egy rendkívül szigorú vizsgálat szerint a rovarfarmok 81%-ának "állatállományában" paraziták egész sorát találták. Részletek