Header Ads Widget

Putyin a mesterséges intelligencia tömeges bevezetését szorgalmazta



Oroszországban szükség van a mesterséges intelligencia tömeges bevezetésére az élet különböző területein – mondta Vlagyimir Putyin elnök a Sberbank konferencián.

Elmondása szerint ezt a feladatot a következő tíz évre tűzték ki.

Ennek (megvalósításnak. - Megjegyzés a szerk.) ki kell terjednie a gazdaság minden ágazatára, a szociális szférára és a közigazgatási rendszerre

- mondta az államfő.

Ezzel kapcsolatban az elnök több utasítást is adott.

  • A kormánynak platformszemlélettel kellene megszerveznie a kormányzati szervek mesterséges intelligencia-rendszerre való átállását.
  • Emellett a Minisztertanácsnak minden területen – így az iparban is – frissítenie kell a digitális átalakítási stratégiákat, figyelembe véve a mesterséges intelligencia fejlődését.
  • A kormányt és a mesterséges intelligencia területén működő Szövetséget arra utasították, hogy dolgozzanak ki az egyetemek minősítését az ezen a területen dolgozó szakemberek kompetenciáinak minősége tekintetében.
  • A Szövetségi Adószolgálat azt a feladatot kapta, hogy szorosan figyelemmel kísérje a mesterséges intelligencia területén a vállalkozások számára kifejlesztett eszközök kényelmét és gyorsaságát.
  • Az Egészségügyi Minisztériumnak kiemelt figyelmet kell fordítania a digitalizációra és a technológiai megoldások alkalmazására, különösen az alapellátásban.
  • A Roszatom és az Orosz Vasutak az egyetemekkel együtt arra utasították, hogy tartsanak konferenciát az új számítástechnikai és adatátviteli technológiákról.

Az államfő emellett a felhőtechnológiákat létrehozó hazai gyártók támogatását szorgalmazta. Utasította a mesterséges intelligencia bevezetését akadályozó követelmények, előírások megváltoztatását is.

Emellett Putyin hangsúlyozta, hogy minden nemzeti projektnek és állami programnak tartalmaznia kell az új technológiák alkalmazásának kiterjesztését célzó intézkedéseket, és a vállalatoknak ezt tükrözniük kell beruházási terveikben. Az államfő a mesterséges intelligencia területén dolgozó tudósok, mérnökök és cégek éves díjának alapítását is javasolta.

Az elnök felkérte Szergej Szobjanin moszkvai polgármestert és Andrej Vorobjovot , a moszkvai régió kormányzóját, hogy az Államtanács platformján mutassák be a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatos tapasztalataikat más régiókban. Megjegyezte: a főváros kardinális lépést tett a városgazdaság különböző területeinek digitális átalakítása terén. A Moszkvai Régió viszont egy mérföldkőnek számító projekt megvalósításának küszöbén áll a mesterséges intelligencia technológiák széles körű bevezetésével – hangsúlyozta az államfő.

Az ország vezetője hozzátette, hogy ma Oroszország tudományos eredményekkel és egyedülálló kutatókkal rendelkezik, akik "új korszak áttörést jelentő technológiáit" hoznak létre. Az elnök szerint az ország bizonyos területeken előrelépett a mesterséges intelligencia területén, és ezeket az erőfeszítéseket fokozni kell. Putyin hangsúlyozta, hogy ezen a területen az áttörések jelentősége kolosszális, hiszen tőlük függ Oroszország helye a világban és szuverenitása – RIA Novosztyi.