Header Ads Widget

Szélsőséges klímacsoport és muszlim fejkendő is szerepel az uniós kampányban


2022 az ifjúság éve az Európai Unióban. Ennek alkalmából az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) videóklipeket állított össze egy kommunikációs kampány keretében. A klipsorozatban több alkalommal is feltűnik egy szemmel látható vallási jelkép, egy hidzsáb, vagyis a muszlim fejkendő.

A képsorokra felfigyelt François-Xavier Bellamy francia EP képviselő, aki levélben fordult az EGSZB elnökéhez, Christa Schwenghez, arra kérve, hogy távolítsa el a klipből a szóban forgó képeket.

A levélben Bellamy kiemeli, hogy a # thankyouth felirattal jelzett videósorozat célja, hogy megköszönjék az ifjúsági mozgalmaknak az európai országok civil életében való részvételét. A francia politikus azonban rendkívül aggályosnak tartja, hogy azok az ifjúsági mozgalmak, amelyeknek a bizottság köszönetet mond, baloldali és szélsőbaloldali szervezetekhez, valamint a politikai iszlámhoz kötődő aktivistákból állnak.

A francia EP képviselő példaként említi levelében a legújabb, november 21-én, hétfőn megjelent videót, amely azzal a szöveggel kezdődik, hogy „Köszönetet mondunk a fiataloknak…..”, majd az Extinction Rebellion nevű szélsőséges klímacsoport egy párizsi megmozdulásán készült képsoraival illusztrálja a mondandóját. Bellamy szerint rendkívül aggályos, hogy az EGSZB által felügyelt kommunikációs kampány közpénzen egy olyan politikai mozgalmat hirdet, amelyre jellemző, hogy erőszakot alkalmaz. Előfordult ugyanis, hogy kommunikációs csatornákat blokkoltak a szóban forgó aktivisták, de épületeket és köztulajdont is megrongáltak már, továbbá illegális módon foglaltak el köz-vagy magánépületeket Európa-szerte. A politikus úgy véli, hogy a fentiekre való tekintettel nem köszönetet kellene mondani a mozgalomnak, hanem szankcionálni kellene az általuk elkövetett törvénytelen cselekményeket. Bellamy kiemeli, hogy az állami források pártpolitikai harc szolgálatába állítása abszolút ellentétes a jogállamisággal.

A politikusnak a kampány keretében közzétett videósorozat korábbi részeivel is komoly problémái akadtak. Egy október végén megjelent videóban ugyanis több alkalommal is muszlim fejkendőt viselő fiatal nők szerepelnek, ugyanakkor egyik képen sem látható sem a keresztény, sem a zsidó vallást idéző jelkép, ezzel kapcsolatban Bellamy levelében feltette a kérdést a bizottság elnökének, hogy vajon ez szándékos volt-e.

Az EP képviselő levelében emlékezteti Christa Schwenget arra, hogy az általa vezetett intézmény működését kizárólag közpénzekből finanszírozzák, amelyet az európai országok állampolgárai bíztak rá az EGSZB-re és elvárják, hogy képviselje őket. A bizottságnak tehát nem áll jogában ezt a pénzt olyan aktivisták javára fordítani, akiknek cselekedeteit csak nagyon kevesen érzik a magukénak. Hozzáteszi, hogy ha Christa Schweng köszönetet akar mondani az illegalitás, a közösségi megszállottság, a politikai iszlám hirdetőinek, tegye csak meg, ha úgy látja jónak, de nem az európai lakosok nevében és ne egy olyan közintézmény kommunikációs eszközeivel, amely csak az állampolgároké, csak az ő munkájuk eredményéből él, és cserébe csak a közjót kellene szolgálnia.

Bellamy kiemeli, hogy az európai intézmények évek óta kapcsolatban állnak olyan radikális politikai szervezetekkel, amelyek nem tartják tiszteletben a demokrácia alapvető szabályait és nem hűek az olyan, Európában alapvető elvekhez, mint a törvénytisztelet, a demokráciához való ragaszkodás vagy a nők és férfiak közötti egyenlőség. A francia politikus felhívja rá a figyelmet, hogy az Európai Parlament elfogadott egy olyan törvénymódosítást, amely arra kötelezi az Európai Bizottságot, hogy a jövőben ne finanszírozzon a hidzsáb népszerűsítését célzó kampányt. Ennek a törvénynek az összes európai intézményre vonatkoznia kell, ezért Bellamy abban bízik, hogy az EGSZB elnöke minél hamarabb eltávolítja a kampányvideóból a vitatott képeket, hozzátéve, hogy ha Christa Schweng konzultálni szeretne vele a témával kapcsolatban, akkor rendelkezésére áll.


 KAPCSOLÓDÓ CIKK 


Az európai unió bizottsága több mint 30 szerződést kötött 1970-től különböző arab szervezetekkel, hogy iszlámízalja Európát. Részletek