Header Ads Widget

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Hans Henri P. Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója


Együttműködési megállapodást írt alá Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Hans Henri P. Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója 2022. november 15-én, a Belügyminisztériumban.

Az elfogadott fő prioritások a következők: az egészségügyi ellátásra szorulók pénzügyi védelmének megerősítése; az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása; a korai rákdiagnózis és -kezelés előtt álló akadályok megszüntetése; az antimikrobiális rezisztencia kezelésére irányuló nemzeti cselekvési terv támogatása; a vakcinákkal kapcsolatos vonakodás leküzdése; a vízellátás, a higiénia javítása az egészségügyi létesítményekben; nemzeti mentális egészségügyi koalíció létrehozása, különös tekintettel a fiatalokra; a telemedicina lehetőségeinek felmérése az országban.

A megbeszélésen Dr. Hans Kluge WHO emlékérmet adott át Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos részére, elismerve a COVID-19 járvány során nyújtott kimagasló szolgálatát.

A tárgyaláson a regionális igazgató megköszönte, hogy a magyar kormány vállalta, hogy Magyarország otthont ad a WHO VII. Környezet és Egészség Miniszteri Konferenciájának 2023. július 5 és 7. között.

Dr. Kluge méltatta hazánk elkötelezettségét a Víz és Egészség Jegyzőkönyv iránt, illetve a területen végzett kimagasló szakmai tevékenységet, kiemelve és elismerve a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerepét. A felek áttekintették a Jegyzőkönyv 2023-2025. időszakra szóló elnökségi megbízatásának átvételével összefüggő, Magyarország előtt álló feladatokat.

A regionális igazgató felajánlotta a WHO szakmai együttműködését Magyarország következő EU-elnökségére való felkészülésében.

Dr. Hans Kluge kifejezte háláját hazánknak az ukrajnai menekültek fogadása és ellátása miatt, különös tekintettel az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés biztosítására. A regionális igazgató megköszönte a magyar kormány COVID-19 egészségügyi hatásainak kezelését célzó erőfeszítéseit, illetve a tárgyalópartnerek megvitatták az őszi-téli járványos időszakra történő felkészülést is.

A megbeszélésen a felek aláírták a Magyarország Belügyminisztériuma és a WHO Európai Regionális Iroda közötti, a 2022-2023. évekre szóló Kétéves Együttműködési Megállapodást. A megállapodás támogatja Magyarországot – többek között – a megelőzés, az alapellátás fejlesztése, a daganatok korai felismerése, az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem, a mentális egészség támogatása, a környezet-egészségügyi biztonság erősítése, az országos intézetek klinikai irányítási rendszerének megerősítése terén, valamint az ellátórendszer finanszírozásának és a járványügyi készültség javításában, továbbá a digitális egészségügyi technológia (telemedicina) alkalmazásában egyaránt. Forrás


 KAPCSOLÓDÓ CIKK 


A WHO a világméretű egészségügyi diktatúra felé tereli a pandémiáról szóló szerződést!! Részletek

"Legyen a WHO által elismert digitális egészségügyi bizonyítványunk" - mondta Indonézia egészségügyi minisztere a szabad mozgásra utalva. Részletek