Header Ads Widget

Menedékjogot kért Szerbiában a volt ukrán titkosszolgálati tiszt



Menekültstátuszért folyamodott Szerbiában Andrij Naumov, akit még a nyáron füleltek le a szerb-macedón határon. Az ukrán titkosszolgálati vezető bejelentés nélkül akart átvinni jelentős mennyiségű készpénzt és két drágakövet. Kijev most a vádlott kiadatását kéri. Naumov azonban menedékjoggal akarja megúszni, hogy az ukrajnai igazságszolgáltatás elé kerüljön. Andrij Naumuv ügyével kapcsolatban a V4NA is elküldte a kérdéseit a vádlott jogi képviselőjének.

A szerb belügyminisztérium dönt az ügyben

Andrij Naumovot június 7-én tartóztatták le Presevonál a szerb-északmacedón határon. A titkosszolgálati vezetőnél több százezer euró készpénz és két smaragd volt, ezután került a nisi (szerbiai) börtönbe.




Kijev később azt kérte Belgrádtól, hogy adják ki neki a volt tisztet. Hivatali visszaélés és korrupció vádjával indítványozták a volt titkosszolgálati vezető kiadatását Ukrajnának. Andrij Naumov szerint ha kiadják az ukránoknak, az valójában a halálos ítéletet jelenti számára. Mint mondta, félti az életét. Mindezt megakadályozhatja a menekültstátusz kérése. Szerbiának és Ukrajnának ugyanis nincs azt szabályozó kétoldalú megállapodása, ezért az Emberi Jogok Európai Egyezménye érvényesül, amely kimondja, hogy a menedékkérelem benyújtása megszakítja a kiadatási eljárást – nyilatkozta a Danas napilapnak Momcilo Kovacevic védőügyvéd. A menedékjogi kérelemről a szerb Belügyminisztérium menekültügyi hivatala dönt.

A szerb törvények szerint az ilyen típusú védelemhez való jog azt a személyt illeti meg, akiről az illetékes hatóság megállapítja, hogy a származási országában vagy az állandó tartózkodási helye szerinti országban valós a veszély, hogy üldöztetés érje őt.

Andrij Naumuv ügyével kapcsolatban a V4NA is elküldte a kérdéseit a vádlott jogi képviselőjének. Momcilo Kovacevictől arra voltunk kíváncsiak, hogy pontosan milyen korrupciós ügyekkel vádolják a volt ukrán tisztet, és, hogy ha a szerbek kiadják Kijevnek, akkor védence mire számíthat, illetve valóban kaphat-e menekültstátuszt Szerbiában. Egyelőre azonban nem kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Mint arról hírügynökségünk már korábban is írt, Ukrajnában egyelőre pénzügyi visszaélések elkövetésével vádolják Andrij Naumovot, de a főügyészség idén március 13-án büntetőeljárást megelőző vizsgálatot indított hazaárulás miatt is. Az ukrán hatóságok egyelőre tehát hivatali visszaélés és sikkasztás bűntette miatt követelik Naumov kiadatását.

Naumov karrierje Ukrajnában

Andrij Naumov karrierjét az ukrán állami főügyészségnél kezdte, ahol 12 évet töltött el. Kezdetben a pénzügyi, gazdasági és állami ügyek osztályának ügyésze volt, utána előléptették a főügyész mellé, majd idővel ő maga kapta meg ezt a rangos posztot. Jogi pályáját az ukrán főügyészség logisztikai vezetőjeként zárta.



Az ügyészséget elhagyva Naumov a DAZV nevű állami ügynökségnél kezdett dolgozni, melynek feladata az úgynevezett 30 km-es körzetnek nevezett terület felügyelete. A körzetet a csernobili atomerőmű-katasztrófa után jelölték ki. Ennek a zónának volt munkatársa Naumov, aki először „ipari objektumok megépítéséért” felelt, majd 2018-tól a Zóna szervezési, technikai és információs vezetésének támogatásával foglalkozó központ vezetőjévé nevezték ki. Ez a központ vezette a zóna gazdasági épületeit, valamint feladatkörébe tartozott az is, hogy tájékoztassa a közvéleményt a Csernobil körüli sugárzás mértékéről.

Ukrán források szerint Naumov olyan magáncégekkel dolgozott együtt, melyek a zónában végeztek munkálatokat, illetve melyek látogatókat szállítottak oda. Az ott folyó ügyeket azonban az állami vizsgálati szervek nyomozói is megfigyelték, és felmerült a hivatali visszaélés gyanúja, vagyis az, hogy a helyreállításra szánt állami pénzek egy része magánszemélyek zsebébe csúszott.

A korrupció gyanúja Andrij Naumovval kapcsolatban is felmerült, így vizsgálati fogságba került, a sajtónak kiadott hivatalos álláspont szerint azonban nem tudták megerősíteni Naumov érintettségét az ügyben.

A gyanús ügyek ellenére Naumovot nem tették félre, sőt, újabb magas rangú pozíció várt rá, méghozzá az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU). Itt két évet töltött el. 2020 vége óta viszont a sajtó egyre többet foglalkozott Naumov korábbi korrupciós ügyeivel, és rámutattak például a vámügyi szervekkel való szoros együttműködésére, melynek köszönhetően piszkos vagyonra tehetett szert. Amikor az ügy széles körben is kitudódott, Volodimir Zelenszkij elnök kénytelen volt lépéseket tenni, így 2021 júliusában, titkos, mindenféle magyarázattól mentes rendelettel távolította el Naumovot az akkori posztjáról. Naumov mindössze néhány órával az oroszok támadása előtt, titokzatos módon eltűnt. Forrás