Header Ads Widget

A Covid 19 világjárvány, az ukrajnai invázió, az autokrácia felé mutató tendencia és a gazdasági egyenlőtlenségek megkérdőjelezik a Világgazdasági Fórum jelentőségét.



A svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórum zavaros vizekre evezett. Hosszú ideig a globalizálódó világ virágzó szimbóluma volt, ahol a feltételezés az volt, hogy a nagyobb kereskedelem nagyobb szabadságot hoz. Most azonban az európai háború és az USA és Kína közötti éles feszültségek árnyékában nemzetközi törésekkel, növekvő nacionalizmussal és növekvő protekcionizmussal kell szembenéznie.

A hidegháború utáni korszak, amelyet az a felfogás jellemzett, hogy a nyugati liberális demokrácia és a szabadpiaci kapitalizmus mindenre választ ad, véget ért. Pontosan ez volt Davos ethosza. Most alkalmazkodnia kell az új valósághoz, amelyet a Covid 19 világjárvány, az ukrajnai háború, a szélsőséges egyenlőtlenségek és az agresszív orosz és kínai önkényuralom teremtett.

A régi rend elmúlt, de az új még nem született meg. Kína katonai és gazdasági súlyának növekedésével a hatalom eltolódik az Egyesült Államoktól, de egy alternatív nemzetközi rendszer formája még nem világos.

Milyen mértékben globalizálódik a világ, mivel világossá vált, hogy a Covid-19 és a háború veszélyezteti az ellátási láncokat? Lehetséges-e véget vetni az európai lövészárok-háborúnak, amely már több tízezer ukrán és orosz életébe került, és amely egy esetleges nukleáris "Armageddon" - Biden elnök tavaly ezt a szót használta - valószínűtlen, de tartós beszédéhez vezetett? Ha az ukrajnai konfliktus 2023-ig tart, ahogyan az most valószínűnek tűnik, hogyan lehet elkerülni a háború okozta globális recessziót, ha a beruházásokat gátló bizonytalanság folytatódik, és az árak az egekbe szöknek? Forrás