Header Ads Widget

Robert C. Castel: az oroszok készen állnak az atomháborúra, a nukleáris demonstráció is elképzelhető


Castel szerint „nem véletlen” hogy a német kancellártól Henry Kissingeren keresztül a világ vezető szakértőiig bezárólag sokan tartanak attól, hogy a háború az eszkaláció szakaszába lép.

Oroszország atomfegyver-arzenáljának célja, hogy képesek legyenek megkerülni a NATO Európába telepített rendszerét, mutatott rá Robert C. Castel. A biztonságpolitikai szakértő a Karc FM műsorában kifejtette, amennyiben az orosz haderő demonstrálni szeretné erejét (amire lát esélyt), valahol az Artikumban, egy elhagyatott sziget környékén, mélytengeri környezetben valósíthatják meg. Hatalmas piszkos bombákkal is rendelkezik Oroszország, amelyeknek másodlagos radiológiai hatásai is pusztítóak, mutatott rá. 

Castel szerint „nem véletlen” hogy a német kancellártól Henry Kissingeren keresztül a világ vezető szakértőiig bezárólag sokan tartanak attól, hogy a háború az eszkaláció szakaszába lép és átcsap atomháborúba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

az elrettentés céljával folyamatosan zajlik a kommunikációs háború, ami a valós szándékokat némileg elfedheti. 

Az Egyesült Királyság által felajánlott 14 tankkal kapcsolatban kifejtette, azok önmagukban nem jelentenek komoly fegyvertényt Ukrajna számára, csak akkor, ha annak hatására további nyugati államok is átadnak Leopardokat. 

Németország jelentőségével kapcsolatosan kiemelte: sok kisebb NATO-tagállam egyfajta „nagy testvérként” tekint rá, ezért is fontos, hogy milyen szimbolikus vagy valós lépéseket tesz Ukrajna fegyveres támogatásának terén. 


A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni: