Header Ads Widget

A kínai vezető ma állami látogatásra érkezett Oroszországba - Putyin bejelentette, hogy kész megvitatni Hszi Csin-pinggel az Ukrajnára vonatkozó tervét.



Moszkva megismerkedett a Peking által javasolt ukrajnai rendezési tervvel – mondta Vlagyimir Putyin a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott informális találkozó elején a Kremlben.

A kínai vezető ma állami látogatásra érkezett Oroszországba.

"Gondosan áttanulmányoztuk az akut ukrajnai válság megoldására tett javaslatait. <...> Mindig nyitottak vagyunk a tárgyalási folyamatra. Természetesen megvitatjuk ezeket a kérdéseket, beleértve az Ön kezdeményezéseit is, amelyeket természetesen figyelembe veszünk , tisztelettel” 

– mondta Oroszország elnöke.



Gratulált vendégének, hogy harmadszor is újraválasztották a vezető posztra, ami azt mutatja, hogy Kína lakossága nagyra értékelte Hszi Csin-ping elmúlt évtizedben végzett munkáját.

"Az elmúlt években Kína óriási előrelépést hajtott végre a fejlődésben. Ez az egész világon komoly érdeklődésre tart számot, és egy kicsit még irigykedünk is rátok" 

- mondta Putyin.

Az államfő hozzátette, Moszkvának és Pekingnek még sok közös feladata és célja van.

Hszi Csin-ping viszont Putyinhoz, mint barátjához fordult.

"Tisztelt Putyin elnök! Mindig kedves barátomnak hívlak. <...> Nagyon örülök, hogy meghívására ismét Oroszországba látogathatok állami látogatáson, különösen közvetlenül a KNK elnökévé való következő újraválasztásom után. "

Oroszország sikereket és jólétet ért el elnöke erős vezetésének köszönhetően – hangsúlyozta a kínai vezető. Bízott abban, hogy az orosz nép támogatni fogja Putyint vállalásaiban.



"A kínai fél nagy figyelmet fordít a kínai-orosz kapcsolatok fejlesztésére, hiszen ennek megvan a maga történelmi logikája, hiszen mi vagyunk a legnagyobb szomszédos országok, partnerek vagyunk az átfogó stratégiai együttműködésben. Ez a státusz határozza meg, hogy mi legyen országaink szoros kapcsolata” – mondta.

A nyitóbeszéd után a két vezető tete-a-tete formában megkezdte a tárgyalásokat, majd a vacsora mellett folytatódik a kommunikáció.

Putyin és Hszi Csin-ping hivatalos találkozóját holnap 15 órakor tartják a Kreml-palotában.

Újraválasztása óta ez az első nemzetközi útja egy kínai vezetőnek, és március 20-tól 22-ig tart.

Hszi Csin-ping államfőként 2013 óta nyolcszor járt Oroszországban, többet, mint bármely más országban. Összességében az elmúlt tíz évben Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping több mint 40 alkalommal találkozott különböző formátumokban.