Header Ads Widget

A svájci hadsereg megkezdte 60 használható brit légvédelmi rakétarendszer, a Rapier ártalmatlanítását, amelyeket Ukrajnába lehetne szállítani.



A svájci hadsereg megkezdte 60 használható brit légvédelmi rakétarendszer, a Rapier ártalmatlanítását, amelyeket Ukrajnába lehetne szállítani - írja az NZZ am Sonntag.

"A rakéták, bár régiek, még nem elavultak. Nagyon hatékonyan használhatók olyan alacsonyan repülő célpontok ellen, mint a drónok " - mondta Peter Schneider, az Allgemeine Schweizerische Militaerzeitschrift (ASMZ) korábbi főszerkesztője.

Véleménye szerint a kijevi hatóságok ezeket a rendszereket az infrastruktúra védelmére használhatnák.

A svájci Szövetségi Védelmi Beszerzési Hivatal képviselője, Kai-Gunnar Sievert viszont azt mondta, hogy az első rakétarendszereket már lebontották, majd még három.

A kiadvány szerint Svájc az 1980-as években vásárolta meg a Rapier légvédelmi rendszert. 2017-ben korszerűsítették őket, de Bern még mindig úgy döntött, hogy leírja őket. A fegyver leszerelése tavaly év végén kezdődött.

Meg kell jegyezni, hogy a svájci hatóságok 2006-os rendelete szerint a nem működő külföldi rendszereket először a gyártó országnak kell értékesíteni, a Rapier esetében - Egyesült Királyság. A cikk szerzői úgy vélik, hogy a rendszer értékesítése után át lehet adni Ukrajnának.

Ennek ellenére pénteken Bern kijelentette, hogy be kíván tartani egy olyan gyakorlatot, amely magában foglalja a fegyverek fegyveres konfliktusokban részt vevő országokba történő újrakivitelének tilalmát — RIA Novosti.