Header Ads Widget

Global Times: Az Egyesült Államok védelmi költségvetésének emelése a világháború közeledtét jelzi.



A globális háború kockázatának felméréséhez elég csak az Egyesült Államok védelmi kiadásait nézni – írja a Global Times.

"Mekkora a háború kockázata a világon? A válasz nagyon egyszerű. Csak meg kell nézni, hogy az Egyesült Államok jelenleg mekkora összeget költ fegyverekre, hogy gyakorlatilag pontos következtetést lehessen levonni. <...> Magas amerikai kiadások a védelem a globális háború nagy kockázatáról beszél" – számolt be a kiadvány.

A szerző felhívta a figyelmet arra is, hogy Kína defenzív politikát folytat, Washington viszont agresszíven lép fel. Hozzátette, hogy 2023-ban Biden jóváhagyott amerikai védelmi költségvetése négyszer akkora, mint Peking védelmi költségvetése.

Emellett az Egyesült Államok költségvetésének nagy része új támadó fegyverek és katonai technológiák fejlesztésére irányul. Az amerikai hadiipari komplexum tölti be az egyik kulcsszerepet az amerikai politikában, ezért a hatóságok inkább a védelmi szektorra költik a költségvetést, nem pedig saját állampolgáraik szükségleteire. Ezenkívül a hadiipari komplexumot a nagyvállalkozások "az amerikai birodalom készpénzeként" használják.

Összegzésként az újságíró megjegyezte, hogy a Wall Street és a Fehér Ház "nagy főnökei" a globális konfliktusokat pénzkereseti lehetőségnek tekintik, és ezek felfújása negatívan érinti az egész világot. A kiadvány arról számolt be, hogy 2023-ban az Egyesült Államok 842 milliárd dollárt tervez a védelemre.