Header Ads Widget

Valami megdöbbentő történik az antidepresszánsok használatával szerte a világon



Néhány évvel ezelőtt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 25 országban vizsgálta meg az antidepresszánsok használatát, és valami megdöbbentőt talált.

Az OECD által vizsgált minden egyes országban nőtt az antidepresszánsok használata.

Németországban az antidepresszánsok használata mindössze négy év alatt 46%-kal nőtt. Spanyolországban és Portugáliában ugyanebben az időszakban mintegy 20%-kal emelkedett. Izland vezette a csomagot az általános használatban, körülbelül minden tizedik ember napi antidepresszánst szed - de ez a szám alábecsülheti a tényleges felhasználási arányt, mivel ez a számítás nem korlátozódik csak a felnőttekre.

Az Egyesült Államok nem szerepelt az OECD elemzésében (hozzáadtuk az alábbi táblázathoz), de ha lett volna, akkor Izlandot kiütné az első helyről: a 11 év feletti amerikaiak 12% -a antidepresszánst szed.




Nehéz pontosan megmondani, hogy mit mondanak nekünk az adatok.

Az antidepresszánsok használata nem pontos ablak a depresszió arányára. Ehelyett az antidepresszánsok népszerűsége egy adott országban a depressziós ráta, a megbélyegzés, a gazdagság, az egészségügyi lefedettség és a kezelés elérhetőségének bonyolult keverékének eredménye.

Az Egyesült Államokban például a súlyos depresszióban szenvedőknek csak körülbelül egyharmada szed antidepresszánst. Dél-Koreában, ahol az antidepresszánsok használata a legalacsonyabb az elemzett országok között, az öngyilkossági arány a legmagasabb a fejlett világban. A koreaiak sokkal jobban hasonlítanak a mentális betegségekre, mint az amerikaiak, hogy a mentális betegségeket személyes gyengeségnek tekintsék, a kutatások kimutatták, ami azt jelenti, hogy sokan soha nem keresnek kezelést.

Az északi országokban a depresszióval kapcsolatos kutatás áttekintése szerint Izland szokatlanul magas antidepresszáns-használata "a felhasználók által észlelt hatékonyságuk eredménye, de az alternatív kezeléshez, például a pszichoterápiához való korlátozott hozzáférés hatása is". Az antidepresszánsok növekvő aránya azonban nem függ össze az öngyilkossági arány vagy a depresszió miatti fogyatékosság csökkenésével.

Valójában a felülvizsgálat megjegyzi, hogy "az antidepresszánsok fogyasztásának növekedése folyamatos vitát váltott ki arról, hogy az antidepresszánsok túlírottak-e (medikalizáció) vagy alulírottak (rossz hozzáférés a kezeléshez)."

Az OECD két lehetséges okot javasol arra, hogy az antidepresszánsok fogyasztásának aránya oly sok országban növekszik. A kezelés időtartama hosszabb ideig tart, mint korábban, és az antidepresszánsokat nemcsak súlyos depresszió, hanem enyhe depresszió, szorongás, szociális fóbia és így tovább.

Az antidepresszánsokkal töltött hosszú idő valójában összhangban van a kezelésre vonatkozó nemzetközi irányelvekkel. Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy az emberek legalább kilenc-12 hónappal a gyógyulásuk után folytassák az antidepresszánsok szedését. (Elismeri azonban, hogy az ajánlást alátámasztó bizonyítékok "mérsékeltek";

Az amerikaiak körében az antidepresszánsokat szedő emberek 60% -a legalább két éve szedi őket; 14% -uk legalább 10 éve szedi őket. Úgy tűnik, hogy ez megfelel a WHO útmutatásának, de egy nagyobb, nehezebben megoldható problémát rejt.

Az antidepresszánst szedő amerikaiak kevesebb mint egyharmada találkozott ténylegesen egy mentálhigiénés szakemberrel az elmúlt évben, ami arra utal, hogy kritikus gyengeség van egy olyan rendszerben, ahol a gyógyszerek széles körben elérhetők - gyakran az alapellátásban dolgozó orvosok írják fel -, de a holisztikus mentális egészségügyi ellátás és a gyakori ellenőrzés nem. Forrás