Header Ads Widget

Izraelben több százezren vonultak utcára az igazságügyi reform ellen.



Több mint 300 000 izraeli gyűlt össze szombat este országszerte a kormánynak az igazságszolgáltatási rendszer radikális átalakítására irányuló erőfeszítései ellen. A szervezők állítása szerint országszerte mintegy félmillióan vettek részt a tüntetéseken. A média becslése szerint csak Tel-Avivban legalább 200 ezren voltak. Kisebb gyűléseket tartottak országszerte legalább 95 különböző helyszínen , köztük Jeruzsálemben, Ashdodban, Efratban, Modiinban, Netanjában, Kfar Sabában, Yavne-ban, Herzliyában, Beit Shemeshben, Rishon Lezionban és Bat Yamban.

„Ez Izrael állam történetének legnagyobb tiltakozó éjszakája” – áll a szervezők közleményében.

A tiltakozásra akkor került sor, amikor a koalíció készen áll arra, hogy vasárnaptól teljes gőzzel felpörgesse az igazságszolgáltatás erősen vitatott átalakítását, és ez idáig elutasítsa – többek között az elnök – kérelmét, hogy semmisítse meg a jelenlegi jogszabályt, és ehelyett türelmesen tárgyaljon egy szélesebb körben elfogadott kompromisszumról.

A szervezők azt mondták, hogy tovább fokozzák a válaszadást, ha a kormány nem hárítja el a törvényjavaslatot, és csütörtökre kihirdetik az „eszkaláló ellenállás napját”. Forrás