Header Ads Widget

Az orosz nukleáris tengeralattjárók „kritikus kihívás” az Egyesült Államok számára


Oroszország a „kritikus kihívás”, amellyel az Egyesült Államoknak ma szembe kell néznie, és az elsődleges fenyegetés az Egyesült Államok hazája számára – mondta a Russia Maritime Studies Institute (RMSI) vezetője a Newsweek-nek.

Michael Petersen, az RMSI alapító igazgatója és a US Naval War College professzora reagált Glen VanHerck, az amerikai légierő tábornokának, az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának és a NORAD parancsnokságának vezetőjének megjegyzéseire, aki korábban Oroszországot az országot fenyegető főként jellemezte. atommeghajtású Severodvinsk osztályú tengeralattjáróinak jelenlétére az Egyesült Államok közelében.

Az Egyesült Államok parancsnokai és katonai megfigyelők vészharangot fújtak az orosz tengeralattjáró-flotta tevékenysége miatt az Egyesült Államok partjainál, miközben az ukrajnai háború tombol.

Az orosz haditengerészet erői gyarapodtak a Fekete-tengeren a konfliktus során, amely akkor kezdődött, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februárban teljes körű inváziót indított a szomszédos Ukrajna ellen. Egyre több orosz tengeralattjáró van az Egyesült Államok partjainál és a Földközi-tengeren a tisztviselők szerint.

"Egyetértek ezzel" - mondta Petersen VanHerck megjegyzéseiről. "Az orosz doktrína nagyon világos. Valószínűleg megtámadják az Egyesült Államokat azokban az esetekben, amikor szükségesnek érzik."

"Kína nagyobb és vitathatatlanul erősebb haditengerészettel rendelkezik a felszíni és légi hadviselés szempontjából. De a tenger alatti hadviselés szempontjából Oroszország a kritikus kihívás, amellyel az Egyesült Államoknak szembe kell néznie" - mondta.

Az orosz haditengerészet modernizációs törekvése

Petersen rámutatott "Az Orosz Föderáció állampolitikájának alapjai a haditengerészeti műveletek terén a 2030-ig tartó időszakra", amelyet Putyin 2017. július 20-án írt alá. Ez tükrözi az orosz haditengerészet javuló képességeit, változó stratégiai és operatív szerepét. , és jövőbeli ambíciói.

Az RMSI megjegyzi, hogy a politika legsürgetőbb prioritása az elrettentés és a külföldi agresszió megbüntetése.

"Megjegyzendő, hogy a dokumentum kiemeli a nagy hatótávolságú, nagy pontosságú fegyverek fontosságát és a nem stratégiai nukleáris fegyverek lehetséges elrettentő mechanizmusok alkalmazását. Fontos, hogy a háború műveleti szintjén az Alapok a rögzített katonai csapások fontosságát is kiemelik. és a gazdasági célpontok az agresszió elrettentésének és megbüntetésének eszközeként” 

– közölte az intézet.

Az orosz haditengerészet parancsnoka a világ egyik legváltozatosabb tengeralattjáró flottája. Némelyikük képes nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétákat szállítani, amit Moszkva kulcsfontosságúnak tart stratégiai elrettentő erejében.

A nemzet a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta dolgozik tengeralattjáró-flottájának fejlesztésén. Moszkva az elmúlt évek során különösen olyan tengeralattjárók sorozatát állította elő, amelyek képesek elérni a legkritikusabb célpontokat az Egyesült Államokban és a kontinentális Európában . .

Az orosz haditengerészet „magas szintű készenléttel rendelkezik a cselekvésekre, beleértve a kritikus fontosságú ellenséges célpontok elleni csapásokat” – jegyzi meg a 2017-es politika. "A nagy pontosságú fegyverek kifejlesztésével a haditengerészet minőségileg új céllal néz szembe: az ellenség katonai és gazdasági potenciáljának megsemmisítésével, létfontosságú létesítményeinek a tengerből való csapása révén."

A jelentés azzal zárul, hogy 2030-ra az országnak „erőteljes, kiegyensúlyozott flottával kell rendelkeznie minden stratégiai területen”, beleértve a közeli és távoli tengeri övezetekben és óceáni területeken küldetések végrehajtására szánt hajókat, valamint hatékony haditengerészeti légiközlekedési és part menti erőket. nagy pontosságú csapásmérő fegyverek, valamint fejlett bázis- és ellátórendszer.

Forrás