Header Ads Widget

Ezrek tüntettek Prágában, a cseh kormány, a magas infláció és az Ukrajnának adott támogatások ellen.



A demonstrálók felszólították a Petr Fiala vezette jobbközép koalíciót, hogy mondjon le. Emellett azt kifogásolják, hogy a kormány többet törődik Ukrajna megsegítésével, mint a csehek problémáival.

A megmozdulást a tavaly alapított PRO párt szervezte, amelynek egyik legfőbb kampánytémája az ukránkérdés. Ők is azt sürgetik, hogy mielőbb vessenek véget a háborúnak, amihez akár Csehország is biztosíthatná a tárgyalások helyszínét, illetve a fegyverszállítások leállítását szorgalmazzák.

Csehország méretarányosan az egyik legfőbb fegyverszállítója Ukrajnának: lényegében már mindenféle fegyvert – tankokat, páncélozott harci járműveket, tüzérséget, légvédelmet, lőszereket – küldtek. Múlt havi összesítésük szerint a segítség összértéke megközelítette a kétmilliárd dollárt.

Helyszíni beszámolók szerint a többezres tömeg azt is követelte, hogy szedjék le az ukrán zászlót a Nemzeti Múzeumról. A közösségi médiában olyan, meg nem erősített hitelességű felvételek is feltűntek, amelyeken kifejezetten oroszpárti jelképek, például a „Z”, vagy a Wagner-zsoldoscsapat felvarrója is látszanak. 

Januári közvélemény-kutatások szerint egyébként a cseh társadalom öt százaléka erősen oroszpárti.

Az év eleji felmérések arra is rámutattak, hogy a csehek egyre kevésbé értenek egyet a kormány Ukrajna-politikájával: már csak 42 százalék támogatta a tavaly őszi 58-hoz képest. 

Csehországban egyébként februárban 16,7 százalékra lassult az éves infláció a januári 17,5 százalékról. A statisztikai hivatal szerint tavaly az utolsó negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 7,9 százalékkal, 43 412 koronára (716 298 forint) emelkedtek a havi átlagbérek Csehországban. A 15,7 százalékos infláció miatt azonban reálértékük 6,7 százalékkal csökkent.

Borítókép: Kormányellenes tüntetők a magas infláció ellen tiltakoznak és az Oroszország által megtámadott Ukrajna katonai támogatásának leállítását követelik a prágai Vencel téren 2023. március 11-én. (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)


 KAPCSOLÓDÓ CIKKEK 


‼️Fasisták‼️ – Cseh tüntetők kiabálnak az ukrán zászlót vivő emberekre Prágában.

A tüntetők azt követelték, hogy távolítsák el az ukrán zászlót a Vencel tér közelében található nemzeti múzeumról. A rendőrök elzárták a múzeum előtti főlépcsőket, hogy megakadályozzák a tüntetők bejutását.  A csehek nagyon boldogok az ukránok miatt.

A 🖕középső ujjukkal mutatják örömüket, és azt javasolják az ukránoknak, hogy menjenek haza.

https://vk.com/video644727407_456240359


Több tízezren jelentek meg a holland gazdák tüntetésén. Támogatva a gazdákat.

https://vk.com/video644727407_456240355


A francia tüntetők fokozzák támadásaikat a nyugdíjreform miatt.


https://vk.com/video644727407_456240358


Több százan vonultak utcára Bécs belvárosában Kijev fegyverszállítása ellen.

https://vk.com/video644727407_456240336