Header Ads Widget

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet elfogadhatatlannak nevezte az Egyesült Államok katonai tevékenységét az orosz határok közvetlen közelében.


A Fekete-tenger feletti amerikai drónnal történt incidens után Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet elfogadhatatlannak nevezte az Egyesült Államok katonai tevékenységét az orosz határok közvetlen közelében.

"Aggodalomra ad okot az amerikai hadsereg elfogadhatatlan tevékenysége határaink közvetlen közelében. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen céllal használják az ilyen pilóta nélküli felderítő és csapásmérő járműveket" 

- áll a diplomáciai képviselet vezetője közleményében.

Az amerikai drónok – mutatott rá a nagykövet – titkosszolgálati információkat gyűjtenek, amelyeket Kijev azután arra használ, hogy lecsapjon Oroszországra. Antonov szerint Moszkva azt várja az Egyesült Államoktól, hogy "leállítsa a járatokat az orosz határok közelében".

Antonov provokációnak is nevezte az esetet.

Kedden az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága közölte, hogy egy orosz Szu-27-es vadászrepülőgép állítólag egy amerikai MQ-9-es drónnal ütközött a Fekete-tenger feletti égbolton, ami után a drón nemzetközi vizekre zuhant. Azt állították, hogy nem sokkal az eset előtt a Szu-27 "nem biztonságos" manővereket hajtott végre.

Az orosz védelmi minisztérium szerint március 14-én reggel egy kikapcsolt transzponderes MQ-9 drón megsértette a Fekete-tenger feletti ideiglenes légtérhasználati rendszer területének határait. Az UAV az orosz határ felé haladt, és vadászgépeket emeltek a levegőbe, hogy azonosítsák a behatolót.

A hirtelen manőverezés következtében a drón ellenőrizetlen repülésbe kezdett magasságvesztéssel és a vízbe esett. A katonai minisztérium hangsúlyozta, hogy az orosz vadászgépek nem érintkeztek az MQ-9-cel, nem használtak légi fegyvereket, és épségben visszatértek otthoni repülőterükre – RIA Novosti.