Header Ads Widget

Egy Svédországban dolgozó pedagógus szerint a legtöbb alacsony iskolai végzettséggel rendelkező bevándorló nem hajlandó megtanulni svédül



Az 51 éves svéd tanár, Richard Holmgren körülbelül tíz éve dolgozik migránsokat svéd nyelvre oktató tanárként Linköpingben. Az elmúlt két és fél évben az úgynevezett 1C kurzust tanította. Az 1C a tanuló előzetes tudásszintjét jelöli, ebben az esetben az alacsony képzettségi szintet, a C pedig a svéd általános iskola 4-5. osztályának megfelelő szintet.

A napokban Holmgren a Corren című helyi újságban írt egy nagy visszhangot kiváltó véleménycikket a szakmában szerzett tapasztalatairól. Az 1C szint tanáraként eltöltött ideje alatt száz tanulóból mindössze nyolc ment át a vizsgán.

A pedagógus azt állítja, hogy az alacsonyan képzett bevándorlók többsége számára kihívást jelent egyes szavakat és mondatokat leírni svédül, annak ellenére, hogy 14 hónapjuk van a nyelv alapszintű elsajátítására.

Richard Holmgrenn hangsúlyozta, hogy az általa bemutatott számok csupán saját tapasztalatai, amelyeket a bevándorlók tanáraként szerzett, akik közül sokan egyáltalán nem rendelkeznek iskolai végzettséggel, amikor Svédországba érkeznek.

“A számok, amelyekről beszámolok, a saját osztályaimból származnak, amelyeket két és fél éve vezetek. Négy dolgot értékelünk: olvasás, írás, beszéd és hallás” 

– tette hozzá Holmgrenn.

Az 51 éves tanár szerint a diákok évekig keringenek a rendszerben anélkül, hogy megtanulnák a nyelvet. Úgy véli, hogy a hatalmon lévők homokba dugják a fejüket, és hogy rendszerszintű hiba azt hinni, hogy a Svédországba érkező alacsonyan képzett emberek mindegyike képes lesz oktatásban és munkában részesülni.

“Ahhoz, hogy valaki foglalkoztatható legyen, felső vagy középfokú végzettséggel kell rendelkeznie, és ezért addig kell keringenie a rendszerben, amíg eléri ezt a szintet. Sokan vannak, akik soha nem fogják ezt elérni. Mindenkinek végig kellene járnia ezt a rendszert. Azt mondják, hogy mindenki képes rá, de ez nem igaz. Ezt szeretném bemutatni”

– mondta a pedagógus.