Header Ads Widget

A koszovói KFOR-ban olasz parancsnokság alatt szolgáló magyar katonák többen is megsebesültek.



Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédságunkban, a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen. Mi teszünk is ezért, hiszen katonáink százával szolgálnak Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában.

A koszovói KFOR-ban olasz parancsnokság alatt szolgáló magyar katonák ma bevetésre kerültek Zvecan településen. A magyar katonák feladataikat a kapott parancsnak megfelelően végezték, melynek során közülük többen is megsebesültek. A sebesült magyar katonák egészségügyi ellátásáról a KFOR és a Magyar Honvédség gondoskodik – írta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter.





Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közösségi oldalán arról számolt be, hogy több mint 20 magyar katona sérült meg a koszovói Zvecsán településen tömegoszlatási feladatok közben. A honvédelmi miniszter bejegyzése szerint a sérült magyar katonákat légi úton Magyarországra szállítják. A honvédelmi miniszter közleménye szerint tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvecsán településen a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit, azonban az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek.

A jelenlegi információk szerint köztük több mint 20 magyar katona, ebből 7 fő súlyosan, de állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja

– közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hozzátette: a mentőegység az esti órákban, Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka vezetésével indul Koszovóba. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztatást ad a helyzetről.











(Borítókép: Katonák összecsapnak a helyi szerbekkel 2023. május 29-én. Fotó: Laura Hasani / Reuters)