Header Ads Widget

A legfrissebb részeredmények szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök a szavazatok 52,14 százalékát kapta 97,94 százalékos feldolgozottságnál



A legfrissebb részeredmények szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök a szavazatok 52,14 százalékát kapta 97,94 százalékos feldolgozottságnál (a szavazóurnák 97,94 százalékának felnyitása, nem az összes leadott szavazat ilyen arányú feldolgozottsága) a török elnökválasztás második fordulójában − közölte az al-Dzsazíra pánarab hírügynökség az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva. Ellenfele, Kemal Kilicdaroglu összellenzéki jelölt a voksok 47,86 százalékával áll a második helyen. 

Ezzel a nem hivatalos eredmény szerint Erdogan nyerte az elnökválasztást, újabb öt évvel hosszabbítva meg ezzel mandátumát, mint Törökország elnöke.

Az eredmények Erdogan erős támogatottságát mutatják − fogalmazott a jelenlegi elnök pártjának szóvivője.

Az ellenzéki ANKA hírügynökség adatai szerint Erdogan a szavazatok 51,3 százalékával vezet, míg Kilicdaroglu 48,27 százalékot kapott 98,17 százalékos feldolgozottságnál.

Az ANKA korábbi adatai szerint Kilicdaroglu vezetett.

Jelenleg úgy tűnik, hogy minden második ember szavazatát megkaptuk − értékelt az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) − Kilicdaroglu pártja − szóvivője.

A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által megosztott − és ezáltal hivatalosnak tekinthető − részeredmény szerint 75,4 százalékos feldolgozottságnál Erdogan a szavazatok 53,4 százalékával vezeti a versenyt. 

Kilicdaroglu e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg.



A május 14-én rendezett első fordulóban Erdogan és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a várakozásoknál jobban teljesített, koalíciója egyértelmű többségbe került a parlamentben, az államfő pedig a szavazatok 49,52 százalékát érte el. Az ellenzéki Kemal Kilicdaroglu, akit a hatpárti Nemzet Szövetsége indított, a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Az Anadolu adatai szerint a részvételi arány 85,24 százalékos volt. 

Erdogánék már ünnepelnek

Habár hivatalos eredmény még nincs, Erdogan és pártjának támogatói már megkezdték az ünneplést. 



A török elnök elmondta győzelmi beszédét, amiben megköszönte a választópolgároknak, hogy újabb öt évre bizalmat szavaztak neki és pártjának. 

Méltók leszünk a bizalmukra, akárcsak az elmúlt 21 évben − jelentette ki Erdogan. Az elnök leszögezte, ezzel az eredménnyel Törökország nyert igazán, a győzelem pedig kinyitotta az ajtót az „ország évszázadának”.


Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje szavazni érkezik a török elnökválasztás második fordulójában Isztambulban 2023. május 28-án (Fotó: MTI/AP/Halil Hamra)