Header Ads Widget

Az Egyesült Államok a tömegpusztító fegyverek terén jártas ukránokat toborzott



Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma tömegpusztító fegyverek terén tapasztalattal és tudással rendelkező szakembereket toborzott Ukrajnában – mondta az orosz hadsereg sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erőinek (RCBZ) vezetője, Igor Kirillov altábornagy.

"A bemutatott dokumentum megerősíti, hogy az Energiaügyi Minisztérium egyik tevékenysége olyan szakemberek toborzása, akik korábban Ukrajnában dolgoztak, tapasztalattal és tudással a tömegpusztító fegyverek területén" 

- mondta egy tájékoztatón.

Elmondása szerint a minisztérium 17 laboratóriumának egyike, a Washington államban található Pacific Northwest National Laboratory közvetlenül Ukrajnában dolgozott a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozására irányuló kezdeményezés keretében.

Kirillov, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Tudományos Kutatási Irodájának igazgatója, John Stephen Binkley 2022. április 4-én elmondta, hogy a Hivatal segítséget nyújt majd az ukrán félnek a megnyirbált kettős felhasználású kutatási programok helyreállításában. a szakemberek esetleges visszatérése.

Az RCBZ csapatok vezetője a Pacific Northwest National Laboratory egykori alkalmazottját, Richard Weller professzort nevezte meg kulcsfigurának az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Ukrajna területén megvalósuló projektjeinek megvalósításában. Kirillov szerint Weller felügyelte az állatról emberre terjedő betegségek tanulmányozására irányuló ukrán projektek végrehajtását. Ezeket a vizsgálatokat a kijevi állatorvosi intézet, valamint a harkovi kísérleti és klinikai állatorvosi intézet alapján végezték – RIA Novosztyi.