Header Ads Widget

Svédország készül a SWEXIT-re? A második legnagyobb párt szerint itt az ideje "újraértékelni" az EU-tagságot



Svédország második legnagyobb pártjának vezetője szerint itt az ideje, hogy "újraértékeljék" az ország európai uniós tagságát, felvetve a "Swexit" lehetőségét.

Jimmie Akesson csatlakozott a kontinens euroszkeptikusainak kritikájához, mondván, hogy az EU egyre növekvő hatalma azt jelenti, hogy "a gyakorlatban német, lengyel vagy francia politikusok döntik el, hogy milyen autót vehetünk, mennyibe kerülhet a benzin, és milyen fát vághatunk ki a saját telkünkön".

A svéd demokraták vezetője - a kormány informális része - azt mondta, hogy az országnak több mentességet kellene kérnie az uniós jogszabályok alól, hogy helyreállítsa a kapcsolatokat a 27 tagú csoporttal.

Akesson, akinek bevándorlásellenes pártja nagy befolyással bír a svéd jobbközép kormányra, tartózkodott attól, hogy közvetlenül a "Swexit" - az Európai Unióból való kilépésre irányuló szavazás - mellett foglaljon állást, ahogyan azt a brit választók tették 2016-ban.

De azt mondta, hogy az EU rossz úton jár.

"Ma jó okunk van arra, hogy komolyan átgondoljuk uniós tagságunkat" 

- írta Akesson az Aftonbladet című napilapban.

"A svédországi parlamenti választásainknak hamarosan nem lesz jelentősége az ország fejlődése szempontjából. Ezt természetesen nem engedhetjük meg". Forrás