Header Ads Widget

Folyamatosan emelkedik a külföldi állampolgárságú embercsempészek száma a magyar börtönökben.



A déli migrációs nyomás megjelenése óta folyamatosan emelkedik a külföldi állampolgárságú embercsempészek száma a magyar börtönökben. Már tavaly nyáron minden tizedik rab embercsempész, a helyzet pedig azóta is tovább romlik. Most a kormány kiutasítja az országból a fogva tartott embercsempészek egy részét.

A statisztikai adatok szerint már tavaly nyáron meghaladta a tíz százalékot azoknak a magyarországi fogvatartottaknak az aránya, akik embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetői voltak.  

A körülbelül 19 ezer fogvatartott közül akkor több mint kétezer fő embercsempészet vádjával került börtönbe, 88 százalékuk pedig nem volt magyar állampolgár. 

A Szegedi Fegyház és Börtönben a teljes fogvatartotti állomány 22 százaléka érintett volt embercsempészetben, tehát minden ötödik rab ebbe a körbe tartozott. Hasonlóan magas számokat mutatott a nyilvántartás Szombathelyen (20 százalék), Kiskunhalason (20) és Pálhalmán (19), valamint a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben (14 ) is.  

Érdemes megjegyezni, hogy elhelyezésük, kezelésük nem csupán nyelvi, hanem ideológiai és vallási hovatartozásuk okán plusz terhet ró a hatóságokra, nem beszélve az anyagiakról, amit a magyar adófizetők pénzéből finanszíroznak. 

A kormány döntése értelmében ezekre a problémákra is megoldást jelenthet az úgynevezett reintegrációs őrizet kiterjesztése, amely szerint a jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. 

Az intézkedés  808 fogvatartottat, többségében a Magyarországgal szomszédos államok polgárait érinti.

– Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök – így indokolta a reintegrációs őrizet kiterjesztéséről szóló döntést Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ugyanakkor kiemelte: ez nem a büntetés eltörlését jelenti. Amennyiben ugyanis az embercsempészek nem hagyják el Magyarországot, visszakerülnek a börtönbe.

– Az unió nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva

– mondta az államtitkár, jelezve, hogy az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények miatt fogvatartottak eltartásának éves költsége több milliárd forint. Egy elítélt embercsempész pedig csaknem ötmillió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)