Header Ads Widget

Vulkáni hamu temette be vasárnap az egyik legnagyobb kelet-szicíliai várost, Cataniát, miután kitört az olaszországi sziget Etna nevű vulkánja.


A légi járatokat is törölni kellett, ugyanis a hamu elérte a repülőtér kifutópályáit – közölte a Reuters hírügynökség. Az olasz hatóságok közlése szerint a repülőtér forgalmát addig korlátozzák, amíg elég biztonságossá nem válik.

A közösségi oldalalakon közzétett videófelvételeken az látható, hogy szemcsés, sötét porréteg borítja be az autókat. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet arról számolt be, az elmúlt napokban egyre fokozódó rengéseket észleltek. Adrano és Biancaville településeken pedig hangos, a vulkánból érkező robajokat is hallani lehetett – számolt be az ANSA olasz hírügynökség.

A Reuters közlése szerint a 3330 méter magasan fekvő vulkán évente többször is kitörhet, lávát és hamut lövellve Szicília fölé. Az utolsó legnagyobb kitörés 1992-ben volt. Az Etna Európa legaktívabb vulkánja.


Borítókép: Kitört az Etna 2022. január 8-án (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Salvatore Allegra)