Header Ads Widget

A laboratóriumban termesztett hús akár 25-ször károsabb lehet a környezetre, mint a hagyományosan tenyésztett hús.


A váratlan tudományos eredmények megkérdőjelezik a laboratóriumban termesztett hús környezetvédelmi életképességét. Az év elején a laboratóriumban termesztett húst a fenntartható élelmiszertermelés jövőjeként hirdették, és azt állították, hogy ez segíthet a gazdálkodás visszaszorításában és pozitívan járulhat hozzá a környezetvédelemhez.

A legújabb kutatások azonban megkérdőjelezték ezeket az állításokat, és felfedték, hogy a laboratóriumban termesztett hús akár 25-ször károsabb lehet a környezetre, mint a hagyományosan tenyésztett hús. Ez a megállapítás a „gyógyszerészeti minőségű” termelés szükségességéhez kapcsolódik, hogy a terméket biztonságossá tegyék emberi fogyasztásra, ami magában foglalja az endotoxin eltávolítását a tenyésztett keverékből.

Ezek az adatok a Kaliforniai Egyetem kémikusokból és élelmiszertudósokból álló csoportja által végzett tanulmányból származnak. A laboratóriumban termesztett hús előállítása magában foglalja a növekedési organizmusok használatát, amelyeket nagymértékben meg kell tisztítani, hogy elősegítsék az állati sejtszaporodást.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy ennek a biofeldolgozásnak a környezeti költsége lényegesen magasabb, mint a hagyományos módon történő állatok nevelésénél. Társszerző, Edward Spang, az Élelmiszertudományi és -technológiai Tanszék docense kijelentette, hogy eredményeik azt sugallják, hogy a tenyésztett hús természeténél fogva nem jobb a környezet számára, mint a hagyományos marhahús.

Még az alacsonyabb gyógyszerészeti szabványokat alkalmazó forgatókönyvek mellett is a hatékony marhahústermelés felülmúlja a tenyésztett húst a környezeti hatások tekintetében. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a „klímabarát” marhahús-termelés előmozdítása a kibocsátás nagyobb csökkenéséhez vezethet.

Ezeknek az új eredményeknek a megjelenése kérdéseket vet fel a laboratóriumban termesztett hús megvalósíthatóságával és jövőjével kapcsolatban. Sokan azt remélték, hogy megoldást jelenthet a globális húsfogyasztás kezelésére, miközben csökkenti a környezeti hatásokat.

A tenyésztett hús és hal előállításának bonyolultságát azonban egyre inkább felismerték, ami szkepticizmushoz vezet az alternatíva életképességével kapcsolatban.