Header Ads Widget

Élesen bírálta hazáját Németországot Günther Oettinger: “Számomra Németország hanyatlóban van, egy lecsúszott ország, amely beteg és rehabilitációra szorul”



Élesen bírálta hazáját Günther Oettinger korábbi uniós biztos. Az egykori tartományi miniszterelnök szerint Németország egy beteges állapotban van, és sürgősen gyógymódot kell találni a javulásra. A politikus a saját pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is bírálta.

Kemény kritikát fogalmazott meg Günther Oettinger korábbi uniós biztos házájával, Németországgal szemben. Oettinger leginkább az innovációs képesség hiányára és a más országokhoz képest alacsony reformkészségre panaszkodott.

“Számomra Németország hanyatlóban van, egy lecsúszott ország, amely beteg és rehabilitációra szorul” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Szabad Sajtó Médiaszövetség, a németországi lapkiadók ernyőszervezetének berlini kongresszusán.

A volt uniós biztos úgy véli, az országnak gyorsabbá és innovatívabbá kell válnia a reformok végrehajtásában. ” lefelé ereszkedünk vagy lefelé tartó spirálban vagyunk, akkor a jólét elvesztése fenyeget” – mondta a volt baden-württembergi miniszterelnök.

A berlini politikai vita semmilyen formában nem felel meg a jelenlegi kihívásoknak, a politikai helyzetet stagnálás és lagymatagság jellemzi. De nemcsak a szövetségi kormány felelős az ország jelenlegi állapotáért, hanem az ellenzék gyengesége is – mondta Oettinger. Ezzel saját pártját, a CDU-t is bírálta, amely a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt a Bundestag legnagyobb ellenzéki frakcióját alkotja.

Emlékezetes, a német gazdaság a múlt hónapban technikai recesszióba lépett, miután két egymást követő negyedévben is zsugorodott. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint továbbra is ez az egyetlen olyan jelentős világgazdaság, amely idén zsugorodni fog, ami félelmeket ébreszt a vezető európai gazdaság hosszú távú jövőjével kapcsolatban. Egyre többen kifogásolják a németországi politikai vita minőségét, és megkérdőjelezik, hogy a politikai vezetők mennyire képesek kezelni az előttük álló gazdasági problémákat.

Az emberek kiábrándultsága a közvélemény-kutatásokból is jól látszik. Míg a kormánypártok fokozatosan veszítenek az erejükből, addig az ellenzéki pártok egyre erősödnek. A jobboldali, konzervatív, bevándorlásellenes hangok a leghangosabbak, az ezeket képviselő Alternatíva Németországért (AfD) párt mutatta a legnagyobb erősödést az utóbbi 2 évben.