Header Ads Widget

Kanadai erdőtűz: mind a 20 000 Yellowknife lakost evakuálják. Ez Kanada valaha volt legrosszabb erdőtüzes szezonja.



A kanadai tűzoltók csütörtökön küzdöttek, hogy megakadályozzák az erdőtüzek elérését az északi Yellowknife városában, ahol mind a 20 000 lakos autóval és repülővel távozik, miután kihirdették az evakuálási parancsot.

Vízbombázók repültek alacsonyan Yellowknife felett, miközben sűrű füst borította be a hatalmas és ritkán lakott északnyugati területek fővárosát. A tisztviselők szerint a tűz, amely lassan terjed, jelenleg 15 km-re (10 mérföldre) északnyugatra van a várostól, és szombatra elérheti a külvárosokat, ha nem lesz eső.

"Nagyon nehéz napok állnak előttünk – pénteken és szombaton két napig tartó északnyugati-nyugati-északnyugati széllel, amely a tüzet Yellowknife felé tolja" – közölte a területi tűzoltóság a Facebookon.

A csendes-óceáni Brit Columbia tartományban, amely idén szokatlanul erős lángokat szenvedett, a tisztviselők figyelmeztették a lakosokat, hogy készüljenek fel a szélsőséges tűzkörülményekre.

"Ez az időjárási esemény tűz szempontjából a nyár legnagyobb kihívást jelentő 24-48 órája lehet" - mondta Cliff Chapman, a tűzoltóság igazgatója újságíróknak. "Jelentős növekedésre számítunk, és arra számítunk, hogy erőforrásainkat északról délre kihívások érik."

Yellowknife-ban több száz ember állt sorban egy helyi középiskola előtt, arra várva, hogy a repülőtérre vigyék őket a csütörtökön a szomszédos Alberta tartományba tervezett öt evakuációs járat egyikére.

Justin Trudeau miniszterelnök csütörtökre összehívta az incidenskezelő csoport ülését, hogy megvitassák a tüzeket. A csoport magas rangú tisztviselőkből és miniszterekből áll, és válság esetén ülésezik.

Bill Blair védelmi miniszter a találkozó után a Canadian Broadcasting Corp-nak (CBC) nyilatkozva elmondta, hogy a szövetségi kormány szorosan figyelemmel kíséri az evakuálásokat, és készen áll arra, hogy gyorsan légi úton elszállítsa a lakosokat, ha a szárazföldi útvonalakat elvágják.

Ez Kanada valaha volt legrosszabb erdőtüzes szezonja, több mint 1 aktív tűz égett országszerte, köztük 000 az északnyugati területeken. A szakértők szerint az éghajlatváltozás súlyosbította az erdőtüzek problémáját.

A tisztviselők szerint az aszály hozzájárult az idei tüzek számához és intenzitásához, a magas hőmérséklet pedig súlyosbította a helyzetet. Kanada nagy részén abnormálisan száraz körülmények uralkodtak.

Shane Thompson területi környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az evakuálási parancsot szerdán késő este adták ki, hogy időt adjanak az embereknek a kiszállásra, mielőtt az időjárás rosszra fordul.

"A sürgősség az, hogy a tűz drasztikusan megváltozik ... a körülmények jelenleg nekünk kedveznek, de ez szombaton meg fog változni" – mondta a CBC-nek.

Összességében a terület 65 46 fős lakosságának mintegy 000 százalékát evakuálják - mondta.

Az északnyugati területek infrastruktúrája korlátozott, és csak egy kétsávos út vezet Yellowknife-ból Alberta tartományba délre. Forrás


https://vk.com/video644727407_456240744