Header Ads Widget

Olaszországban és Uruguayban olyan jogalkotási kezdeményezéseket vezettek be, amelyek megkérdőjelezik a laboratóriumban termesztett hús forgalmazását.



Olaszországban és Uruguayban olyan jogalkotási kezdeményezéseket vezettek be, amelyek megkérdőjelezik a laboratóriumban termesztett hús értékesítését és forgalmazását.

Olaszországban a Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kormány fenntartásait fejezte ki az ilyen mesterségesen előállított élelmiszerekkel kapcsolatban, mivel úgy véli, hogy azok fenyegetést jelentenek az ország agrár-élelmiszeripari örökségére.

Francesco Lollobrigida, Olaszország mezőgazdasági minisztere aggodalmára hívta fel a figyelmet a laboratóriumban előállított élelmiszerek minőségi, kulturális és hagyományos hatásai miatt.

Uruguay álláspontját Sebastián da Silva szenátor vezeti, aki júliusban terjesztett elő egy törvényjavaslatot. Az El Observador helyi hírügynökség szerint a törvényjavaslat meg akarja tiltani a mesterségesen tenyésztett állati sejteket tartalmazó élelmiszerek behozatalát, előállítását és értékesítését az országban. A jogszabály hangsúlyozza, hogy az állati eredetű termékekhez hagyományosan társított nevek és címkék kizárólagosak maradjanak, tiltva minden félrevezető reklámot vagy ábrázolást.

Brazíliában a laboratóriumban termesztett hús koncepcióját vizsgálják, az állam baromfi- és sertéshús-kutató egysége a laboratóriumi alapú baromfifehérjék állati sejtekből történő szövetek rekreációjával történő előállítását vizsgálja.

Az év elején a laboratóriumban termesztett húst a fenntartható élelmiszer-termelés jövőjeként emlegették, azt állítva, hogy segíthet a gazdálkodás csökkentésében és pozitívan járulhat hozzá a környezethez.

A legújabb kutatások azonban megkérdőjelezték ezeket az állításokat, feltárva, hogy a laboratóriumban termesztett hús akár 25-ször károsabb lehet a környezetre, mint a hagyományosan tenyésztett hús.

Ez a megállapítás összefügg azzal, hogy "gyógyszerészeti minőségű" termelésre van szükség ahhoz, hogy a termék emberi fogyasztásra biztonságos legyen, ami magában foglalja az endotoxin eltávolítását a tenyésztett keverékből.

Ezek az adatok a Kaliforniai Egyetem vegyészeinek és élelmiszertudósainak egy csoportja által végzett tanulmányból származnak.

Váratlan tudományos eredmények kérdőjelezik meg a laboratóriumban termesztett hús környezeti életképességét

A laboratóriumban termesztett hús előállításának folyamata magában foglalja a növekedési organizmusok használatát, amelyeket nagyon meg kell tisztítani az állati sejtek szaporodásának elősegítése érdekében.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy ennek a bioprocessznek a környezeti költségei lényegesen magasabbak, mint az állatok hagyományos módon történő tenyésztése.

Edward Spang társszerző, az Élelmiszertudományi és Technológiai Tanszék docense kijelentette, hogy eredményeik azt sugallják, hogy a tenyésztett hús nem eredendően jobb a környezet számára, mint a hagyományos marhahús.

A hatékony marhahústermelés még alacsonyabb gyógyszerészeti szabványokat alkalmazó forgatókönyvek esetén is jobban teljesít, mint a tenyésztett hús a környezeti hatás tekintetében.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az "éghajlatbarát" marhahústermelés előmozdítása a kibocsátások nagyobb mértékű csökkenéséhez vezethet.

Ezeknek az új eredményeknek a megjelenése kérdéseket vet fel a laboratóriumban termesztett hús megvalósíthatóságával és jövőjével kapcsolatban.

Sokan azt remélték, hogy megoldásként szolgálhat a globális húsfogyasztás kezelésére, miközben csökkenti a környezeti hatásokat.

A tenyésztett hús és hal előállításának összetettségét azonban egyre inkább felismerték, ami szkepticizmushoz vezetett az életképességével kapcsolatban, mint alternatíva.

Ez a közelmúltbeli tanulmány növeli ezt a szkepticizmust, és hatással lehet a laboratóriumban termesztett húsipar fejlődésére, amely eddig jelentős figyelmet és befektetést kapott.

A kezdeti optimizmus ellenére a tanulmány kiemeli, hogy a laboratóriumban termesztett hús előállításának egyik legnagyobb kihívása az endotoxin eltávolításának szükségessége, amely egyszerre energia- és erőforrás-igényes.

A szerzők azt is hangsúlyozzák, hogy nagyfokú bizonytalanság övezi a laboratóriumban termesztett hússal kapcsolatos korábbi kutatások eredményeit, különösen a folyamat fenntarthatóságát illetően.

A laboratóriumban termesztett hús előállításának méretezésébe való beruházás e kihívások kezelése nélkül végső soron ellensúlyozhatja az ágazat által elérni kívánt környezetvédelmi célokat.