Header Ads Widget

Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy az emberek egyharmada szembesül élelmiszer-problémákkal.



A világ közel egyharmada nem fér hozzá stabilan az élelmiszerhez, mondja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Jelentése. A tanulmány arra figyelmeztet, hogy sok ország letér a 2030-as fenntartható fejlődési célok eléréséről.

Az élelmiszerárak a 2021-es adatok szerint továbbra is magasak, több mint 21%. 2015 és 2019 között az átlagos arány csak 15,2% volt.

Jose Rosero Moncayo, a FAO statisztikai vezetője szerint Kelet-Ázsiát és Észak-Afrikát sújtják leginkább ezek a szárnyaló költségek.

2022-ben 691-783 millió ember éhezhet. Moncayo hangsúlyozza, hogy ez egy globális probléma, amely mind a gazdag, mind a kevésbé gazdag országokat érinti.

A fejlett országokban 7, 6% -os az élelmiszer-bizonytalanság aránya. Olyan helyeken, mint a szubszaharai Afrika, ez a szám meghaladja a 67% -ot.

Az ENSZ szeptember 18-19-én New Yorkban tervez csúcstalálkozót. A találkozó célja, hogy áttekintsék a fenntartható fejlődési célok terén elért haladást. A COVID-19 világjárvány, az éghajlatváltozás és a folyamatban lévő konfliktusok lassítják az egészségügy és a szegénység enyhítésének előrehaladását.

A FAO jelentése szerint az elmúlt két évtizedben elért eredmények stagnálnak. Néhányan még vissza is fordulnak. Moncayo szerint meg kell változtatnunk gazdálkodási rendszereinket, hogy robusztusabbak legyünk. Rámutat, hogy a konfliktusok, a szélsőséges időjárás és a piaci változások nem fognak eltűnni.

A kistermelők állítják elő a világ élelmiszerének körülbelül egyharmadát. Mégis gyakran kevesebbet keresnek, mint a nagyobb gazdaságok. A vizsgált országok egyharmadában ezeknek a kistermelőknek kevesebb mint a fele rendelkezik földdel.

A gazdálkodás környezeti terhelésének csökkentésére irányuló erőfeszítések lassúak. A különböző régiókban is egyenlőtlenek. Ez távol tartja a világot attól, hogy megvédje az emberek élelmezéséhez szükséges növényi és állati sokféleséget.

Megjegyzés, hogy az erdőterületek csökkenése lassul. A vízhiány szintje 2020 óta stabil. A FAO azzal fejezi be, hogy a jobb adatgyűjtés kulcsfontosságú. Felszólítja a nemzeteket, hogy fejlesszék adatrendszereiket az előrehaladás nyomon követése érdekében.