Header Ads Widget

Az Egyesült Királyságban nőtt azoknak a babáknak a száma, akik halva születnek vagy halnak meg életük első néhány hetében



Az Egyesült Királyságban nőtt azoknak a babáknak a száma, akik halva születnek vagy halnak meg életük első néhány hetében, megfordítva egy nyolc éve tartó tendenciát.

Az Oxfordi és Leicesteri Egyetem kutatóinak éves jelentése azt mutatja, hogy 3-ben 54 születésre 1,000 halvaszületés jutott, szemben a 2021-as 3,33-mal.

Hasonló növekedés volt megfigyelhető az újszülöttkori halálozások esetében – amikor egy csecsemő a születéstől számított 28 napon belül meghal – a 1-as 53,1/000 élveszületésről 2020,1-re 65-re.

A koraszülések száma 1,5 százalékkal nőtt.

A kutatók szerint a számok véget vetnek "az Egyesült Királyság arányának 2013 óta tartó folyamatos csökkenésének", míg a jótékonysági szervezetek arra figyelmeztettek, hogy a számok "riasztó képet festenek a baba elvesztéséről".

Az adatokat az MBRRACE-UK (Mothers and Babies: Reducing Risk through Audit and Confidential Enquiries) (MBRRACE-UK) tette közzé, amelyet az Oxford Population Health Nemzeti Perinatális Epidemiológiai Egysége (NPEU) és a Leicesteri Egyetem The Infant Mortality and Morbidity Studies (TIMMS) közösen vezet.

Ez azt mutatja, hogy 698-ben 909 24 csecsemő született a 2021. héten - rendkívül koraszülöttnek minősül -, vagy később az Egyesült Királyságban, ami 1,5 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A halvaszületések aránya minden terhességi korcsoportban nőtt, a 12. és 28. hét között született csecsemők körében 31 százalékkal ugrott meg a halvaszületések száma.

A 37. hét előtt született csecsemők a halvaszületések és a késői magzati veszteségek 75 százalékáért, valamint az újszülöttkori halálozások 73 százalékáért felelősek.

A halvaszületés leggyakoribb okai a méhlepény, a veleszületett rendellenességek, a köldökzsinór és a fertőzés voltak, több mint felük (51,7%) ezekbe a csoportokba esett.

De volt egy "jelentős része" a halvaszületéseknek, ahol a halál okát ismeretlennek minősítették.

Az újszülöttkori halálozások mintegy 77 százaléka veleszületett rendellenességekre, szélsőséges koraszülöttségre, neurológiai, szív- és légzőszervi fertőzésekre vezethető vissza.

2019-ben a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2025-re felére csökkenti a halvaszületések, újszülöttkori halálozások, anyai halálozások és agysérülések arányát.

Robert Wilson, a Sands és Tommy Közös Politikai Egységének vezetője szerint azonban az MBRRACE-UK jelentés "világossá teszi, hogy a tétlenség csecsemők életébe kerül".

"Riasztó képet fest a csecsemők elvesztéséről az Egyesült Királyságban, és a jelentésben leírt helyzet egyszerűen elfogadhatatlan.

"Ehhez átfogó válaszra van szükség a kormányzat minden szintjén, amely megfelel a kérdés sürgősségének és nagyságrendjének."

A számadatok azt is kimutatták, hogy a hátrányos helyzetű területekről vagy bizonyos etikai háttérrel rendelkező nők körében "jelentősen nőtt" a halvaszületések száma, ami az "egyenlőtlenségek növekedését" jelzi.

A leginkább rászoruló csoportokban 4 csecsemőből mintegy 69,1 született halva, míg a legkevésbé rászoruló csoportokban 000 csecsemőből 2,37.

A halvaszületések aránya szintén magasabb volt a fekete (7,52/1) és ázsiai (000,5/15) etnikumú nők körében, mint a fehér nők körében (1,000/3).

Sands és Tommy közös politikai egysége májusban "sürgős cselekvésre" szólított fel "az egyenlőtlenség számos mozgatórugójának kezelésére" a csecsemők életének megmentése című előrehaladási jelentésükben.

Olyan intézkedésekre szólított fel, amelyek "biztosítják, hogy mindenki a nemzeti szinten elfogadott normáknak megfelelő ellátásban részesüljön, és nagyobb hangsúlyt fektessenek a tanulságok levonására, amikor a csecsemők meghalnak".

Wilson hozzátette: "Folyamatosan halljuk ezeket a szívszorító statisztikákat, de a csecsemők életének megmentése, valamint a terhességgel és a baba elvesztésével kapcsolatos egyenlőtlenségek kezelése még mindig nem azok a politikai prioritások, amelyeket megérdemelnének."

Dr. Habib Naqvi, az NHS Faji és Egészségügyi Obszervatórium vezérigazgatója szerint a fekete csecsemők "aránytalan halálozási aránya" "riasztó".

Hozzátette: "Sürgős fellépésre van szükség a fekete és etnikai kisebbséghez tartozó újszülöttek anyái előtt álló súlyos kihívások kezeléséhez, hogy jelentősen javítsuk az értékelési és gondozási gyakorlatokat.

"A fekete nők négyszer nagyobb valószínűséggel halnak meg terhesség vagy szülés közben, mint a fehér nők, az ázsiai háttérrel rendelkező nők pedig kétszer akkora kockázatot jelentenek az anyai halálozásra.

"Őszintén szólva ezek elfogadhatatlan statisztikák – az anyák és a csecsemők az életükkel fizetnek azért, hogy nem tesznek semmit az etnikai egyenlőtlenségek ellen."

Az Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztériumot megkeresték, hogy kommentálják. Forrás