Header Ads Widget

Az FDA 2017-ben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) egyetértési megállapodást kötött a Bill & Melinda Gates Alapítvánnyal.



Az egyetértési megállapodás értelmében a két szervezet megállapodott abban, hogy megosztják egymással az információkat, hogy "megkönnyítsék az innovatív termékek, köztük az orvosi ellenintézkedések fejlesztését", például a diagnosztikát, a vakcinákat és a terápiákat a betegség terjedésének leküzdésére világjárvány idején.

Az FDA-nak egyetértési megállapodása van számos tudományos és nonprofit szervezettel, de kevesen nyerhetnek annyit, mint Bill Gates, aki milliárdokat fektetett be a járvány elleni intézkedésekbe.

A szakértők attól tartanak, hogy a Gates Alapítvány indokolatlan befolyást gyakorolhat az FDA szabályozási döntéseire ezen ellenintézkedésekkel kapcsolatban.

David Gortler, aki 2019 és 2021 között az FDA biztosának volt vezető tanácsadója, azt mondja, hogy "gyanakszik" az egyetértési megállapodásra.

"Ha a Gates Alapítvány egyetértési megállapodást hoz létre egy szabályozóval egy olyan termékről, amelyet fejleszteni akarnak, úgy tűnik, hogy összeférhetetlenség lenne. Mi lenne, ha minden más gyógyszergyár pontosan ugyanazt tenné, mint a Gates Alapítvány?" - mondja.

Gortler, aki jelenleg a washingtoni Etikai és Közpolitikai Központ munkatársa, elmagyarázta, hogy általában a fejlesztők és a szabályozók közötti találkozóknak a nyilvános nyilvántartás hivatalos részét kell képezniük, és az információszabadságról szóló törvény kéréseinek tárgyát kell képezniük.

"Egy ilyen egyetértési megállapodás azonban megkerülheti a hivatalos kommunikáció átláthatóságára vonatkozó szokásos követelményeket" - mondja Gortler. "Így a kommunikációjukat titokban lehet tartani."

David Bell, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi orvosa, aki jelenleg közegészségügyi orvosként és biotechnológiai tanácsadóként dolgozik, egyetért azzal, hogy az egyetértési megállapodás potenciálisan korrumpálhatja a szabályozási folyamatot.

"A narratíva az, hogy a filantróp alapítványok csak azért lehetnek jók, mert vakcinákat gyártanak és több ezer életet mentenek meg, ezért csökkentenünk kell a bürokráciát, és segítenünk kell az FDA-nak a dolgok gyors elvégzésében, különben a gyermekek meghalnak" - mondja Bell. "De a valóságban megvan benne a lehetőség, hogy korrumpálja az egész rendszert."

Bell hozzáteszi: "Általánosságban elmondható, hogy a szabályozók és a fejlesztők közötti szoros kapcsolat elkerülhetetlen kockázatot jelent, hogy a rövidítések és szívességek megtörik a termékfelülvizsgálat szigorúságát, veszélyeztetve a nyilvánosságot."

Forgóajtó

Az FDA-t élesen kritizálták a "forgóajtó" miatt. Az elmúlt 11 FDA-biztos közül tíz elhagyta az ügynökséget, és olyan gyógyszeripari vállalatoknál vállalt szerepet, amelyeket korábban szabályoztak.

Hasonlóképpen, a Gates Alapítvány az FDA magas rangú tagjait vette fel, akik magukkal hozzák a szabályozási folyamat alapos ismeretét.

Például Murray Lumpkin 24 éves karriert futott be az FDA-nál, az FDA biztosának vezető tanácsadójaként és globális kérdések képviselőjeként. Most a Gates Alapítvány szabályozási ügyekért felelős igazgatóhelyettese és az egyetértési megállapodás aláírója.

Margaret Hamburg pedig, aki 2009 és 2015 között az FDA biztosa volt, most a Gates Alapítvány tudományos tanácsadó testületének tagja.

Murray Lumpkin, szabályozási ügyekért felelős igazgatóhelyettes, Gates Alapítvány; Margaret Hamburg, tudományos tanácsadó testület, Gates Alapítvány

Bellnek nincs kétsége afelől, hogy ezek a kinevezések stratégiai fontosságúak voltak a "rendszer kijátszására", mondván: "Ha a Gates Alapítványnál dolgoznék, biztosan felvennék valakit, mint Murray Lumpkin."

Bell szerint a forgóajtó-probléma megoldásának egyetlen módja az, ha szerződéseikben szerepel egy "versenytilalmi záradék".

"Lehet, hogy az FDA alkalmazottai nem dolgozhatnak azoknak az embereknek, akiket legalább 10 éve szabályoznak. Vannak helyek, ahol ilyen szabályok vannak – a magánvállalatoknak olyan megállapodásaik vannak, hogy nem dolgozhatsz egy riválisnak" – mondta Bell.

Az FDA elutasította az összeférhetetlenség lehetőségével vagy a Gates Alapítvánnyal folytatott kommunikáció átláthatóságának hiányával kapcsolatos kérdéseket. Az FDA nyilatkozatában azt mondta:

Az FDA szabályozási döntéshozatala tudományos alapú. A korábbi FDA tisztviselők nem befolyásolják a szabályozási döntéseket. Az FDA csak a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal működik együtt az egyetértési megállapodás alapján.

Gatesnek milliárdok forognak kockán

Gates azzal dicsekedett, hogy 20 az 1-hez megtérülést kapott a gyógyszerek és vakcinák "finanszírozásába és szállításába" fektetett 10 milliárd dolláros befektetéséből.

"Ez a legjobb befektetés, amit valaha tettem" – írta a Wall Street Journalban. "Évtizedekkel ezelőtt ezek a befektetések nem voltak biztos fogadások, de ma szinte mindig nagy mértékben megtérülnek."

2019 szeptemberében, közvetlenül a világjárvány előtt, a SEC bejelentései azt mutatták, hogy az alapítvány több mint 1 millió részvényt vásárolt a BioNTech-ben (a Pfizer partnere) részvényenként 18,10 dollárért. 2021 novemberére az alapítvány a részvények nagy részét részvényenként átlagosan 300 dollárért dobta ki.

Jordan Schachtel oknyomozó újságíró arról számolt be, hogy az alapítvány körülbelül 260 millió dollár nyereséget tett zsebre – ez több mint 15-szöröse az eredeti befektetésnek – nagyrészt adómentesen, mivel az alapítványon keresztül fektették be.

Legutóbbi könyvében, Hogyan előzzük meg a következő járványt, Gates arra figyelmeztet, hogy a jövőbeli járványok jelentik a legnagyobb veszélyt az emberiségre, és hogy a túlélés a globális pandémiás felkészültségi stratégiáktól függ, szilárdan pozícionálva magát a napirend alakításának középpontjában.

2019 októberében a Gates Alapítvány és a Világgazdasági Fórum rendezte meg a 201-es eseményt, amely kormányzati szerveket, közösségi médiavállalatokat és nemzetbiztonsági szervezeteket gyűjtött össze egy "kitalált" globális járvány háborús játékához.



2019. október, Gates és a WEF finanszírozza az Event 201-et a globális pandémiás válasz szimulálására

Az esemény legfontosabb ajánlásai az voltak, hogy egy ilyen válság új vakcinák bevetését, az információk és az emberi viselkedés felügyeletét és ellenőrzését igényli a kulcsfontosságú iparágak, a nemzeti kormányok és a nemzetközi intézmények együttműködésének és koordinációjának összehangolásával.

Néhány héttel később, amikor megjelent a COVID-19 világjárvány, ennek a "hipotetikus forgatókönyvnek" számos aspektusa dermesztő valósággá vált.

A Gates Alapítvány, amely számos gyógyszeripari vállalat, köztük a Merck, a Pfizer és a Johnson &Johnson részvényeivel rendelkezik, most jelentős befolyást gyakorol a világjárványra adott globális válasz irányára, mondván, hogy célja "az egész világ beoltása" egy covid-19 vakcinával.

Globális dominancia

A Gates Alapítvány milliókat öntött a nem kormányzati szervezetek, a média és a nemzetközi ügynökségek finanszírozásába, jelentős politikai befolyást szerezve Gatesnek.

A médiának nyújtott pénzügyi hozzájárulások kedvező híreket kaptak Gates-től, és az alapítvány honlapján azzal dicsekedtek, hogy 3–5-ban közel 2020,2023 millió dollárt különítettek el a Guardian számára.

Az Egyesült Királyság gyógyszerszabályozó hatósága - az MHRA - nyilvánosságra hozta, hogy 3-ben körülbelül 2022 millió dollár finanszírozást vett fel a Gates Alapítványtól, amely több pénzügyi évre terjed ki.

Robert F. Kennedy Jr elnökjelölt Gates-t "a közegészségügy legerősebb emberének" nevezte, mert sikerült a WHO pandémiás stratégiáját elsősorban az oltásra összpontosítania.

Kennedy egy interjúban azt mondta, hogy a WHO "könyörög és átáll" Gates finanszírozásáért, amely jelenleg a WHO jótékonysági alapítványok adományainak teljes összegének több mint 88% -át teszi ki.

"Azt hiszem, [Gates] hisz abban, hogy valahogy isteni módon rendeltetett, hogy üdvösséget hozzon a világnak a technológián keresztül" - mondta Kenney. "Úgy véli, hogy a jó egészséghez vezető egyetlen út a fecskendőben van."

A Gates Alapítvány vezérigazgatója, Mark Suzman válaszolt azokra az aggodalmakra, hogy az alapítványnak "aránytalan befolyása van a nemzeti és globális napirendek meghatározásában, anélkül, hogy hivatalos elszámoltathatósággal tartozna a szavazók vagy a nemzetközi testületek felé".

"Igaz, hogy a dollárjaink, a hangunk és az összehívó hatalmunk között olyan hozzáférésünk és befolyásunk van, amellyel sokan mások nem" - ismerte el Suzman 2023-as éves levelében.

"De félreértés ne essék, ahol van olyan megoldás, amely javíthatja a megélhetést és életeket menthet, ott kitartóan támogatni fogjuk. Nem hagyunk fel azzal, hogy befolyásunkat és pénzügyi kötelezettségvállalásainkat arra használjuk, hogy megoldásokat találjunk" – írta. Forrás