Header Ads Widget

Hogyan használják ki a bankárok a Fed mentőprogramját az Ön kárára - A bankárok az Ön költségén tömik a zsebüket.



Mi történik az amerikai bankokkal? A márciusi nagy bankcsődök után a Fed elindította az úgynevezett Bank Term Funding Programot (BTFP), hogy kitöltse az FDIC lefedettségi korlátainak ürességét. Amit a BTFP-ről tudni kell, az az, hogy a veszteségek szocializációjának kódja.

Az elmúlt hónapban a Federal Reserve bankmentő programjában fennálló hitelek mintegy 17,5 milliárd dollárral nőttek. Ez volt a második hónap, amikor a Bank Term Funding Program (BTFP) hitelfelvételének megugrását láttuk. A hitelfelvétel üteme pedig növekszik.

December 13. és december 20. között a BTFP egyenlege 7,6 milliárd dollárral nőtt

December 20-án a BTFP egyenlege valamivel több mint 131 milliárd dollár volt. Ez a legnagyobb egyenleg a program márciusi létrehozása óta.



Ahogy Michael Maharrey a SchiffGold munkatársától megjegyzi, a BTFP-t megcsapoló bankok számának növekedése novemberben kezdett újra felgyorsulni. Amint az ábrán látható, a hitelfelvétel augusztusban kiegyenlítődött a novemberi hirtelen csúcs előtt. Ne feledje, hogy a bankok még mindig megcsapolták a mentőcsomagot, még akkor is, amikor a program teljes egyenlege stagnált. Egyes bankok hiteleket fizettek, míg mások hitelt vettek fel.

Úgy tűnik, hogy a bankmentő hitelfelvétel megugrása azt jelzi, hogy egyre több bank küzd ebben a magas kamatkörnyezetben, és a márciusban kezdődött pénzügyi válság továbbra is forr a felszín alatt.

De a Fed mentőcsomagjának köszönhetően a válság továbbra is "szem elől tévesztve, szem elől tévesztve" marad.

De ennél többről van szó a közelmúltbeli újbóli gyorsulásról - amely akkor következett be, amikor a kamatlábak valójában csökkentek, arra következtetve, hogy a banki kötvénypozíciók veszteségei valójában csökkentek volna.



Ahogy MN Gordon írja a EconomicPrism.com-en, mint minden "fejet nyerek, farkát veszítesz" kormányzati program a nagy bankok számára, ez is megérett a kizsákmányolásra.

Hogyan használják ki a bankárok a Fed BTFP-jét az Ön kárára

A BTFP legfeljebb egy évre kínál hiteleket azoknak a bankoknak, amelyek névértéken értékelt biztosítékként amerikai kincstárjegyeket és ügynökségi adósságokat kötnek le. Ezeknek a hiteleknek a kamatlába az egyéves egynapos indexswap kamatláb plusz 10 bázispont.

Hogy világos legyen, a Bêkou vagyonkezelői konferenciának semmi köze a szabadpiaci kapitalizmushoz. Ez a központi tervezés eszköze, amelyet a Fed vezetett be, hogy kimentse a bankszektorban lévő kohorszok meggondolatlan döntéseit.

Ahelyett azonban, hogy kegyesen elfogadnák ajándékukat és a közelgő kamatcsökkentések ajándékát, a bankárok most kihasználják a Fed egynapos kamatlába és a BTFP kamatlába közötti különbözetet, hogy megtömjék a zsebüket.

A Powell-fordulatra vonatkozó várakozások és a kincstári hozamok közelmúltbeli csökkenése akaratlanul is egyedülálló arbitrázslehetőséget teremtett. Lou Crandall, a Wrightson ICAP-tól nemrégiben részletezte az átverést az ügyfeleknek szóló jegyzetében:

"Első pillantásra úgy tűnhet, hogy ez a 10 bázispontos felár olyan büntetőkamatnak minősül, amely tipikusan a "végső hitelező" konstrukciókhoz kapcsolódik. A gyakorlatban azonban a BTFP árazási képlete támogatási rátává alakítja, amikor a hozamgörbe lefelé hajlik.

"A BTFP hitelfelvételi költségeinek csökkenése azt jelenti, hogy a bankok nagyobb arbitrázst használhatnak ki, amikor az intézmények kölcsönt vesznek fel a konstrukcióból [BTFP], majd a bevételt a Fednél vezetett számlájukon parkolják, hogy kamatot szerezzenek a tartalékegyenlegeken - jelenleg 5,40 százalék. Ez a felár jelenleg 44 bázispont, miután december 14-én 51 bázispontra ugrott."

Ez a bankoknak nyújtott kamatarbitrázs-támogatás, amelyet a Fed politikájának és a Fed programjainak egymás közötti kijátszása tesz lehetővé, ingyen pénz a bankárok számára.

A jelenlegi ábra a legmagasabb, 56 bázispont, mivel a Fed állkapocscsontozása lejjebb húzza az OIS-t.



Az új BTFP-hitelek határideje 2024. március 11-én jár le. De sajnos, akárcsak a mennyiségi lazítás 2008-as megjelenése, ezek a programok – és az általuk kiváltott erkölcsi kockázatok – soha nem tűnnek el.

Nyilvánosságra került a Fed jövőbeli forgatókönyve. Amikor a következő likviditási válság 2024-ben érkezik, talán a közelgő kereskedelmi ingatlan-apokalipszis miatt, a Fed készen áll a BTFP következő iterációjának megvalósítására. És még egyszer, a bankárok az Ön költségén tömik a zsebüket.


SZERZŐ: TYLER DURDEN