Header Ads Widget

Belgium 611 millió eurót küld Ukrajnának 2024-ben a befagyasztott orosz vagyonból befolyt bevételből.



Belgium 611 millió eurót küld Ukrajnának 2024-ben a befagyasztott orosz vagyonból befolyt bevételből – jelentette a La Libre Ludivine Dedonder királyság védelmi miniszterére hivatkozva.

„Az információt megerősítő belga miniszter hivatala szerint a Belgiumban befagyasztott orosz vagyon utáni kamatokról beszélünk” – írja a kiadvány.

A múlt év végén az Európai Bizottság tervet terjesztett elő az orosz eszközök befagyasztásából származó váratlan összegek felhasználására és azok befektetésére. Egyelőre azt javasolják, hogy az Oroszországi Bank eszközeiből származó rendkívüli nyereséget külön számlákon halmozzák fel az Európai Unió letéteményeseiben, amíg az EB nem tesz javaslatot a további lépésekről.

Január közepén Vincent van Peteghem belga miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának ülését követően kijelentette, hogy Európa elkezdte kidolgozni azokat a módszereket, amelyekkel az Oroszország befagyasztott vagyonából származó bevételeket Ukrajna javára irányíthatja.

Összességében az EU és a G7- országok egy különleges katonai művelet megkezdése után az orosz devizatartalékok csaknem felét, mintegy 300 milliárd euró értékben befagyasztották. Körülbelül 200 milliárd euró van az EU-ban, főként a belga Euroclear számláin.

Október végén ez a cég arról számolt be, hogy 2023 kilenc hónapjában mintegy hárommilliárd euró kamatra tett szert a szankcionált eszközök befektetésén.

Amint arra az Európai Központi Bank figyelmeztetett , a befagyasztott tartalékok felhasználása Ukrajna finanszírozására hosszú távon reputációs kockázatot jelenthet az európai valuta számára. Felszólították Brüsszelt , hogy „tekintsen túl ezen a különálló konfliktuson”, és keressen más módokat Kijev finanszírozására .

Az orosz külügyminisztérium lopásnak nevezte az orosz vagyon befagyasztását Európában, megjegyezve, hogy az EU nemcsak magánszemélyek pénzeszközeit veszi célba, hanem állami tartalékokat is.