Header Ads Widget

Román gazdák blokkolták az ellenőrzőpontot az ukrán határon.



Újra blokkolták a román gazdák az ukrán határon lévő ellenőrzőpontot – jelentette a posztszovjet köztársaság Állami Határszolgálata a Telegram csatornán.

„Körülbelül 14 órakor (moszkvai idő szerint 15 órakor) tájékoztatás érkezett a román határrendészet képviselőitől arról, hogy a román gazdálkodók és mezőgazdasági dolgozók újra blokkolják a tehergépjárművek mozgását a Siret ellenőrző pont irányába. az ukrán Porubnoje ellenőrzőponttal szemben található” 

– áll a közleményben.

Az Ukrán Állami Határőrség egy nappal korábban bejelentette a román határon lévő ellenőrzőpont lezárását , később azonban bejelentette, hogy az ellenőrzőpontot feloldották.

November elején a lengyel fuvarozók, akikhez később gazdálkodók is csatlakoztak, blokkolták az autóellenőrző pontokat a posztszovjet köztársaság határán. Követelik az ukrán kereskedelmi fuvarozók korábban megszüntetett engedélyezési rendszerének visszaállítását a humanitárius segítségnyújtás és az ukrán fegyveres erők ellátásának kivételével, a szomszédos országban 2022 februárja után létrehozott cégek engedélyeinek felfüggesztését, ellenőrzésüket, valamint a sorok szétválasztását.

A kamionok sora a lengyel oldalon eléri az 50 kilométert, ebben már több ukrán sofőr meghalt.

Hasonló tiltakozások és ellenőrzőpontok bezárása történt a posztszovjet köztársaság határán Magyarországon és Szlovákiában.

Kijev és szomszédai viszonya az ukrán gabona elleni embargó miatt bonyolulttá vált. Szeptember 15-én az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem terjeszti ki négyféle mezőgazdasági termék köztársaságból történő behozatalára vonatkozó korlátozásokat több határ menti EU- tagországra , de kötelezte Kijevet , hogy vezessen be exportellenőrzési intézkedéseket.

Ezt követően a szlovák , a magyar és a lengyel hatóságok bejelentették, hogy egyoldalúan meghosszabbítják a tilalmat. Ezzel kapcsolatban Ukrajna panaszt nyújtott be a WTO- hoz . Válaszul három uniós ország bejelentette, hogy bojkottálni fogja az ukrán gabonával foglalkozó koordinációs platform üléseit.