Header Ads Widget

Az Egyesült Államok kormánya 2014 és 2018 között 256 transznemű férfi terhességét fizette ki - ami körülbelül 5 millió dollárba került az adófizetőknek



Az amerikai adófizetők milliókat költöttek transznemű férfiak terhességének finanszírozására, hivatalos adatok szerint.

A Michigani Egyetem kutatóinak közelmúltbeli tanulmánya szerint 2014 és 2018 között 1,907 születés történt azok között, akik biológiai nőnek születtek, de férfiként azonosították magukat, ami évente közel 500-nak felel meg.

Az összes közül 256 transz férfit biztosítottak a Medicaid keretében - egy kormányzati program, amely egészségbiztosítást nyújt a korlátozott jövedelmű embereknek, amelyet az amerikaiak finanszíroznak.

Az Egyesült Államokban a szülés átlagos költsége körülbelül 19 000 dollár, ami azt jelenti, hogy a szülés körülbelül 4,8 millió dollárba került volna az adófizetőknek.

A transz férfiként való teherbe esés akkor lehetséges, ha a személynek még mindig vannak női reproduktív szervei.

És bár a transzférfiak hormonterápiája megakadályozza a menstruációs ciklust, ez nem a fogamzásgátlás egyik formája.

A hormonok nem akadályozzák meg a terhességet, és a transz férfiak képesek teherbe esni és terhességet hordozni.

A terhességi lehetőségek ugyanazok maradnak, mint a cisznemű nőknél, beleértve a nemi közösülést egy péniszes partnerrel vagy termékenységi segítségnyújtással, például in vitro megtermékenyítéssel.

Az orvosi szakértők azonban azt javasolják a transz férfiaknak, hogy hagyják abba a tesztoszteron hormonterápiát a terhesség alatt, mert mérgező lehet a csecsemőkre.

A tesztoszteron - a férfi nemi hormon, amely mélyebb hangot és arcszőrzetet ad a transz embereknek - szívproblémákat és nemi szervek fejlődési problémáit okozhatja a magzatban.

A michigani kutatás - amelyet csendben tettek közzé 2023 májusában - arra törekedett, hogy elemezze a transznemű férfiak terhességének kimenetelét a cisznemű emberek eredményeivel összehasonlítva.

A kutatók elemezték az összes szállítást 2014 és 2018 között a Medicaid és a kereskedelmi biztosítási adatbázisokból.

Megvizsgálták az orvosi feljegyzéseket, és azonosították azokat a férfiakat, akiknek a szüléskor férfi neme volt, és akik nemi diszfóriában szenvedtek.

256 transz férfit azonosítottak azok között, akik a Medicaid-en keresztül biztosítottak mellett szültek, és 1,660-at kereskedelmi biztosítással fedeztek.

Úgy gondolják, hogy felfedezésük az első becslés arról, hogy mennyire gyakori a férfiak szülésének jelensége az Egyesült Államokban.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a transz emberek 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel szülnek hüvelyi szülést, mint a cisznemű nők.

De a transzneműség nem volt szignifikánsan összefüggésbe hozható a súlyos szülői morbiditással vagy koraszüléssel, és összefüggésbe hozható a császármetszés alacsonyabb arányával.

A szerzők szerint az eredmények váratlanok, mivel a transznemű populáció általában rosszabb egészségügyi eredményekkel rendelkezik, mint a cisznemű populáció.

Eközben a transz emberek is fiatalabbak voltak (23 versus 26), nagyobb valószínűséggel etnikai kisebbséghez tartoztak, és nagyobb valószínűséggel szenvedtek más egészségügyi problémáktól.

A témával kapcsolatos adatok rendkívül korlátozottak, és a szerzők nagyobb tanulmányokat írtak a teljesebb információk megszerzéséhez.

A kutatók, akiket Dr. Eric Marsh, a Michigani Egyetem női kórházának reproduktív endokrinológiai és meddőségi osztályának vezetője vezet, azt írták a tanulmányban: "Prospektív adatokra és nagyobb mintaméretekre, valamint a betegek által jelentett eredményeket értékelő tanulmányokra van szükség a születési eredmények jobb jellemzéséhez és a jövőbeli minőségjavuláshoz."

Jelenleg nincs hivatalos adat arról, hogy hány transznemű férfi szül évente az Egyesült Államokban, de a szakértők úgy vélik, hogy a számok valószínűleg magasabbak, mint sokan várnák.

Az adatok becslése szerint az országban 1,4 millió felnőtt azonosítja magát transzneműként.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a nemi diszfória aránya 2018-tól szinte minden államban megugrott.

A Definitive Healthcare egészségügyi adatelemző cég jelentése szerint a nemi diszfória aránya Dél-Dakota kivételével minden államban nőtt 2018 és 2022 között.

Ami a transzférfiakat és a terhességet illeti, a Rutgers Egyetem 2019-es tanulmánya szerint nincs adat arról, hogy hány transznemű férfi szül évente, mert az egészségügyi rendszerek nőként követik őket.

És bár az adatok korlátozottak, a tanulmány szerint 64 százalékuknak volt hüvelyi szülése, és 25 százalékuk kérte a császármetszést.

A Rutgers kutatói azt is becsülték, hogy "a nem kívánt terhesség a transznemű férfiak akár 30 százalékánál is előfordul".

Gyermekeik születése után a 2019-es csapat azt találta, hogy a transznemű férfiak fele szoptatja csecsemőjét, még akkor is, ha a nemi megerősítő műtét részeként már eltávolították a mellüket.

A Sage Journals 2016-os tanulmánya kijelentette: "Bár jelenleg egyetlen tanulmány sem dokumentálja a terhességen átesett transznemű férfiak számát, a híradások, dokumentumfilmek, közösségi média lista- és videómegosztó oldalak, útikönyvek, tájékoztatók ... azt sugallják, hogy a családtervezési, termékenységi és terhességi szolgáltatásokat kereső transznemű egyének száma minden bizonnyal meglehetősen nagy lehet."

További tanulmányok azt találták, hogy a transz férfiak és a cisznemű emberek ugyanolyan arányban fejezik ki a gyermekvállalás iránti vágyukat.

Az önazonosító férfiak teherbe esésének és szülésének jelensége egyre gyakoribb az Egyesült Államokban, és más országokban is megjelennek történetek.

Legutóbb egy olasz transznemű férfi került a címlapokra, amikor kiderült, hogy öt hónapos terhes, miután nemi megerősítő műtétje részeként mastectomián esett át, hogy eltávolítsák a melleit.

A férfi, akit csak "Marco"-ként azonosítottak, közel állt az átmenet befejezéséhez, de terhessége miatt kénytelen volt abbahagyni a hormonterápiát.

A Los Angeles-i Bennett Kaspar-Williams először 2011-ben ismerte fel, hogy transznemű, és körülbelül három évvel később elkezdte a transznemváltást. 2017-ben találkozott leendő férjével, akit 2019-ben vett feleségül.

A pár úgy döntött, hogy gyermeket szeretne, és mérlegelte a rendelkezésükre álló lehetőségeket. Ha természetes úton akartak gyermeket fogantatni, az azt jelentette, hogy Kaspar-Williamsnek abba kellett hagynia a tesztoszteron hormonterápiát, amelyet évek óta szedett, hogy a petefészkei megfelelően működhessenek.

Bennett, akinek a teste felső felét megműtötték, de a nemi szervét nem, végül úgy döntött, hogy nyugodtan megpróbálhat teherbe esni és gyermeket hordani.

Nem sokkal azután esett teherbe, hogy a pár próbálkozni kezdett, és a pár 2020 októberében császármetszéssel üdvözölte fiukat, Hudsont.

Néhány hónappal később, 2021 áprilisában Aaden Darr, a Starbucks baristája a nyugat-virginiai Charlestonból ikreket szült, miután hat körös mesterséges megtermékenyítésen ment keresztül, hogy teherbe essen.

Darr biológiailag nőnek született, de 16 évesen transzneműként jött ki, és tesztoszteron kúrába kezdett.

Azonban még mindig biológiai gyermeket akart - ezért abbahagyta a hormonális kezelést, és orvoshoz fordult, hogy megkezdje a folyamatot.

Öt hónap és hat méhen belüli megtermékenyítés (IUI) után, donor spermiumok felhasználásával, Darr végül 2020 augusztusában ikrekkel esett teherbe.

A michigani tanulmány röviddel azelőtt jelent meg, hogy a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központokat kritizálták azért, mert a "nők" szót a nemi szempontból semleges "terhes emberek" kifejezéssel helyettesítették.

A CDC szeptemberben közzétett, az influenza és a Covid-19 elleni vakcinák fogadására vonatkozó irányelveinek áttekintése során DailyMail.com azt találta, hogy az összes nemspecifikus kifejezést - beleértve az "ő", "ő", "nő" és "anya" kifejezéseket - elhagyták, és helyette olyan nemsemleges kifejezéseket használtak, mint a "terhes emberek" és a "terhes személy".

A szervezet azért is tűz alá került, mert a szoptatást "mellkasi táplálással" helyettesítette - ezt a kifejezést arra használják, hogy transz és nem bináris szülők közvetlenül a mellből táplálják a csecsemőtejet.

Forrás: dailymail.co.uk