Header Ads Widget

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Oroszországgal és Kínával kapcsolatos nyilatkozata a szövetség világháború kirobbantásának vágyáról beszél



Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Oroszországgal és Kínával kapcsolatos nyilatkozata a szövetség világháború kirobbantásának vágyáról beszél - írja a Global Times.

Korábban az Egyesült Államokban tartott beszédében Stoltenberg Kínát „hosszú távon a legsúlyosabb fenyegetésnek”, északi szomszédját pedig „a legsürgetőbbnek” nevezte.

„Ez a közvélemény egyértelmű előkészítése arra, hogy az ukrajnai konfliktus világháborúvá fajuljon” – áll a cikkben.

Az anyag megjegyzi, hogy Stoltenberg már nem korlátozza Európára az ukrán válságot , hanem globális geopolitikai konfliktusként tekint rá.

"Amikor a NATO megkezdi az ázsiai terjeszkedést , az nemcsak a globális geopolitikai feszültségeket súlyosbíthatja, hanem a fegyverkezési verseny és a regionális konfliktusok eszkalációjához is vezethet. A háború veszélye a szövetség előrehaladtával és terjeszkedésével elkerülhetetlenül nőni fog" - hangsúlyozta a kiadvány.

Moszkva többször is megjegyezte, hogy Kijevnek az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozásra való törekvése vált az egyik oka a különleges katonai művelet megkezdésének. Ráadásul, amint azt Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár kijelentette , az ukrajnai konfliktusban már részt vesznek a blokk országainak oktatói és katonai személyzete.