Header Ads Widget

Mandics György - Elveszett magyar kódexeink.



Márciusi első előadás egy elhanyagolt kutatási területről szól. Kossuth Lajos emigrációba kényszerült titkára, Somogyi Antal által a Cicero kódexben megtalált rovásírásos anyagok kapcsán létrejött nagy jelentőségű hagyatékról, az Elveszett magyar kódexekről beszél.

Március 12. kedd 18.00 óra - Elveszett magyar kódexeink

Mandics György a rováskrónikák kérdését tíz éve kutatja és 12 kötetet írt róluk. Ez a legfontosabb összefüggő anyag. A XI. kódex több mint 250 hosszúszöveget tartalmaz, amelynek jelentős része vers. Pontosan 124 versből álló verses gyűjtemény, amelyik ránk maradt. Ez egy a jelenlegi Akadémiai vonaltól eltérő anyag, amely az előző /Hunfalvy előtti, tudományos vonalnak ad igazat. Azaz a Magyarok a hunok rokonai, s eredetük a hunokkal kapcsolatos, nem a finnugorokkal. Sajnos a genetika, a régészet, s ez a rovásírásos anyag is a hun történelemmel való kapcsolódást igazolja. Ez lehet, hogy sokaknak nem tetszik, ám azt bizonyítja a meglelt anyag.

Előadó: Mandics György, író, költő, matematikus, írástörténész (fő kutatási területe a protoírások és a rovásírás).

Jegyvásárlás: jegy.hu

A j á n l ó:

Március 26. kedd 18.00 óra - A Bolyaiak: Egy példa a mának - Avagy lehetnek még polihisztorok?

A két bolyai: versek és drámák témája. De mi volt itt a â titokâ és mit tanulhatunk a fantasztikus eredményeikből és a tragédiáikból? A Bolyaiak nem csak matematikusok voltak, hanem jelentős alkotók számos tudományos és művészeti területen. Igaz, sok eredményük láthatatlan maradt kéziratokba zárva, de később ezek közül is némelyik a felszínre tört és ösztönözhet minket. Ugyanakkor példát is mutattak a tudományban és az oktatásban. Bővebben>>>

Előadó: Nagy Dénes, magyar-ausztrál matematikus és tudománytörténész, aki négy kontinensen is oktatott, illetve kutatott. Szerzőtársai között van Wigner Jenő és Teller Ede, illetve Makkai László történész is. A SIS elnökeként szervezte a Symmetry: Art and Science kongresszusokat Budapesttől Washingtonig, Sydneytől Buenos Airesig. Alapító elnöke az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottságnak is.

Jegyvásárlás: jegy.hu

Jegyek elővételben: 2.000,-Ft / fő - aznap a helyszínen: 3.000,-Ft / fő

H a n g v e r s e ny:

Március 20. szerda 18.00 óra - A rózsafa éneke - A magyar lélek hangja, zenetörténeti időutazás

Nehéz lenne olyan hangszert találni, melynek hangja szebben meséli el a magyar történelem dicső korszakait, mint a tárogató. A rózsafa éneke címet viselő zenei összeállítás II. Rákóczi Ferenc fejedelem személye előtt kívánunk tisztelegni. 

Előadók: Erdő Zoltán, Erdélyi Magyar Örökség Díjas tárogatóművész és Lisztes Jenő cimbalomművész

Jegyek elővételben: 3.000,-Ft / fő - aznap a helyszínen: 4.000,-Ft / fő

Jegyvásárlás: jegy.hu


Programjainkra kezelési költség nélkül személyesen irodánkban válthat jegyet:

1056 Budapest, Váci utca 78-80. (3-as kapucsengő, szemben a nagykapuval)


Nyitvatartás:

K: 12.00 - 18.00

Cs: 12.00 - 18.00

Információs telefonszám: +36 20 312 5925



Köszönjük mindazoknak, akik segítik munkánkat és programjainkat baráti, ismerősi köreikben terjesztik!