Header Ads Widget

Amíg a CEU-hoz ömlik a pénz, addig még mindig rengeteg uniós pénzt zárol tagállamoknak Brüsszel, amely úgy táncol, ahogy Soros fütyül.



Az authlib.eu honlapon, amelyet az EU közpénzekből finanszíroz, olyan súlyosan egyoldalú és elfogult címeket viselő kiadványok találhatók, mint „Lengyelország visszatérése a demokráciához – az új kormány előtt álló kihívások”, „Hogyan ássák alá a választás integritását Lengyelországban”.

A fent említett honlap a „Neo-Autoritarianism in Europe and the Liberal Democratic Response (AUTHLIB)” elnevezésű projekt keretében működik. A projektet az EU „Horizont Európa” programja finanszírozza. A 2022 és 2025 között futó projektre Brüsszel több mint 2,5 millió eurót fordít.

Az AUTHLIB projekt középpontjában a Soros György-féle Egyetem áll. A CEU budapesti kampusza 500 ezer eurót, a CEU GmbH pedig csaknem 250 ezret. A projektben részt vevő következő szervezetek és egyetemek részesülnek még támogatásban: Fondation Nationale Des Sciences Politiques (335 725 euró), Univerzita Karlova (261 878 euró), Scuola Normale Superiore (194 850 euró), SWPS University (429 252 euró), The Transatlantic Foundation (240 655 euró), Universitat Wien (290 716 euró), valamint az Oxfordi Egyetem és a Károly Egyetem (utóbbi kettő nem kap pénzt uniós forrásból) – írja a Wpolityce lengyel lap.

A Brüsszel által finanszírozott projektet megbízható baloldalliberális káderekre bízták. A honlap szerint a főszereplő Enyedi Zsolt, aki 2016-2020 között Soros egyetemének rektorhelyettese volt. A CEU projektcsoportjába tartozik Michael Ignatieff is, aki 2016 és 2021 között Soros György egyetemének elnöke volt, korábban pedig 2008 és 2011 között a Kanadai Liberális Párt vezetője és ellenzéki képviselője volt a kanadai parlamentben. A projekt honlapja szerint a Soros-egyetem 19 tagot delegál a kutatócsoportba.

Az AUTHLIB projektet egy háromtagú tanácsadó testület segíti, ahová többek között a Göteborgi Egyetem is delegál tagot. Ez az egyetem többször kapott támogatást a Soros-alapítványtól.

De ott van a testületben Marlene Wind is, a Koppenhágai Egyetem professzora és a Center for European Policy Studies intézet igazgatója. Ez a szervezet a Nyílt Társadalom Alapítványok, a Soros György-féle Alapítvány támogatását élvezi), valamint az iCourtst társalapítója. 2020-ban Ursula von der Leyen tanácsadója volt, 2021-ben pedig az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell rendkívüli demokráciaügyi tanácsadójává nevezték ki. Ugyanebben az évben részt vett a Soros-egyetem és a budapesti önkormányzat által szervezett Budapest Fórumon, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester vezetett.

2021-ben a 24.hu magyar ellenzéki portál interjút készített Winddel, amelyben egyebek mellett azt mondta, hogy Brüsszelnek vissza kellene vonnia az uniós forrásokat:

„ezeket az intézkedéseket meg kell állítani, és ezen keresztül nyomást kell gyakorolni ezekre az országokra. Nem hiszem, hogy a hetes cikkely működni fog, ahogy a párbeszéd sem. Elég régóta folytatunk párbeszédet. Semmi sem történt”.

Marlene Wind tehát Brüsszel által finanszírozott személyként az uniós pénzek kiküldésének leállítását és a Magyarországra gyakorolt további nyomást javasolta. De nem ez az egyetlen meglepő elem az AUTHLIB projektben. Egy tavaly decemberben kiadott hírlevél a 2024-es projektekről írt, ahol többek között az állt, hogy.

„olyan intézkedéscsomagot dolgozunk ki, amely lehetővé teszi a liberális döntéshozók számára, hogy szembeszálljanak az illiberális döntéshozókkal”.

Ezt nehéz másképp értelmezni, mint hogy Brüsszel választási beavatkozással segíti a Soros-hálózatot. Korábban hasonló fejleményeket lehetett látni a magyarországi „médiadollárok” és politikai aktivista csoportok finanszírozásában – írja a Wpolityce