Header Ads Widget

Biden titokban több mint száz nagy hatótávolságú ATACMS rakétát küldött Ukrajnának.


Az Egyesült Államok több mint 100 ATACMS kiterjesztett hatótávolságú hadműveleti-taktikai rakétát szállított Ukrajnának – jelentette a New York Times amerikai lap forrásokra hivatkozva.

„Február közepén Biden elnök (USA Joe. – a szerk.) titokban jóváhagyta a döntést, hogy több mint 100 nagy hatótávolságú rakétát, valamint nagy mennyiségű kazettás lőszert küldjenek. Ezek egy 300 millió dolláros fegyverszállítás részei voltak Ukrajnának márciusban” – jelezte a kiadvány egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

Mint a kiadvány forrása megjegyezte, az Egyesült Államok a múlt héten titokban szállította Ukrajnát ATACMS-ekkel, és az ukrán csapatok azonnal be is használták ezeket a fegyvereket.

Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár az értesülést kommentálva hangsúlyozta, hogy Oroszország el fogja érni a célját, de ez magának Ukrajnának okoz majd további problémákat.

A Pentagon előző nap megerősítette a RIA Novosztyinak, hogy Ukrajnának szállítják az ATACMS kiterjesztett hatótávolságú hadműveleti-taktikai rakétákat, amelyeket – ahogy azt közölték – „Ukrajna szuverén területen belül” használják.

Az ügynökség beszélgetőtársa szerint a rakéták a márciusban bejelentett katonai segélycsomagban szerepeltek, és áprilisban Ukrajnában kötöttek ki. A média jelentése szerint az ukrán fegyveres erők már kétszer alkalmazták őket az orosz hátország mélyén lévő célpontok ellen.

Moszkva tavaly óta beszél arról, hogy az ukrán hadsereg ATACMS rakétákat használ, ám az amerikai sajtó szerint a szállításban ezúttal először szerepelt 300 kilométeres megsemmisítési sugarú módosítás.

Az orosz hadsereg sikeresen fellép ezekkel a lőszerekkel. Tehát a múlt héten a védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a katonaság elfogott három ATACMS rakétát a Fekete-tenger felett .

Az ATACMS egy hadműveleti-taktikai ballisztikus rakéta, amelyet a Lockheed Martin fejlesztett ki. Több kilövő rakétarendszerről is indítható, beleértve az M142 HIMARS-t is. Tavaly októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb hibának nevezte az Egyesült Államok döntését, miszerint ezeket a rakétákat szállítja Ukrajnának. Szerinte az ilyen fegyverek további fenyegetést jelentenek, de nem képesek radikálisan megváltoztatni a helyzetet a harci érintkezési vonalon.