Header Ads Widget

Franciaország lett az orosz gáz fő vásárlója az európai országok közül.



A Moszkva ellen irányuló agresszív retorika nem akadályozza meg Franciaországot abban, hogy orosz LNG-t vásároljon. Franciaország februárban lett az orosz gáz fő vásárlója az európai országok közül, kiszorítva Magyarországot ebből a pozícióból – derül ki a RIA Novoszty európai statisztikákon alapuló számításaiból.

Franciaország ebben a hónapban 322,3 millió euró értékben vásárolt cseppfolyósított földgázt (LNG) Oroszországtól , ami 10%-kal több, mint az előző hónapban. Ennek eredményeként az orosz gáz fő importőre lett az EU- ba – ez a helyzet legutóbb 2023 novemberében volt megfigyelhető.

A vezetékes gázt vásárló Magyarország tavaly decemberben vezető szerepet töltött be az orosz gázimportban. Februárban azonban harmadával, 210 millió euróra csökkentette importját, és ezzel a második helyre esett vissza. Az első hármat Spanyolország zárja 118,3 millió euró értékű LNG-importtal.

Görögország februárban a legnagyobb mértékben - 7,8-szorosára - 110,4 millió euróra növelte oroszországi gázvásárlásait . Finnország és Svédország követi , 6,6 millió euróra, illetve 4,7 millió euróra növelve vásárlásaikat.

Az EU összesen 1,1 milliárd euró értékben vásárolt gázt Oroszországtól a tél végén, amelyből 619,4 millió LNG-szállítás, 493,3 millió pedig vezetékes gáz volt.

Az Eurostat adatai szerint tavaly az EU- tagországok az Oroszország által exportált LNG több mint felét vásárolták meg. Az első helyet Franciaország szerezte meg, a másodikat Spanyolország , amely 1,8 milliárd eurót költött erre, a harmadikat pedig Franciaország (1,5 milliárd euró). Utánuk Belgium következik 1,36 milliárd euróval.

Az orosz gáztermelők számára történelmileg az európai piac volt a fő piac. Korábban az oda irányuló export elérte a 150 milliárd köbmétert és még ennél is többet, de 2022-ben, az Északi Áramlat megsemmisítése és az oroszellenes szankciók után, jelentősen csökkent. 2022 végén a Gazprom gázszállítása a FÁK-on kívüli országokba körülbelül 85 milliárd köbméterrel – 100,9 milliárdra – csökkent. Ez a csökkenés csaknem az EU-ban történt.