Header Ads Widget

Irán bejelentette fontos célpontok megsemmisítését Izraelben.



Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC, az iráni fegyveres erők elit egysége) közölte, hogy „sikeresen semmisített meg” fontos katonai célpontokat az Izrael által „megszállt” területeken.

„Az IRGC válaszul ezekre a bűncselekményekre, a korábbi figyelmeztetések teljesítéseként... az agresszor megbüntetésére, stratégiai felderítő képességekkel, rakétákkal és drónokkal, megtámadta az izraeli terrorista hadsereg fontos katonai célpontjait a megszállt területeken, sikeresen célba vették és megsemmisítette őket” – idézi az ügynökség a hadtest Tasnim közleményét.

Korábban az Agence France-Presse számolt be a városban történt robbanásokról.

Előző este az IRGC azt közölte, hogy Izrael „bűntetteire” válaszul az iráni légierő rakétákat és drónokat lőtt ki a „megszállt” területeken lévő célpontokra.





Az IDF szóvivője, Daniel Hagari dandártábornok megerősítette, hogy rakétákat indítottak Irán területéről Izrael felé, és felszólította a lakosságot, hogy kövessék a logisztikai parancsnokság utasításait.

A New York Times szerint Irán 185 drónt, 36 cirkálórakétát és 110 rakétát lőtt ki Izrael felé.

Megjegyzendő, hogy a legtöbb rakétát az országon kívül lőtték le. A támadás visszaverésében amerikai és brit csapatok vettek részt.

Súlyos helyzet Irán és Izrael között

Április 1-jén a szíriai védelmi minisztérium izraeli légicsapást jelentett be Irán damaszkuszi főkonzulátusára . Ebben az épületben volt a Köztársaság Szíriai Arab Köztársaságbeli nagykövetének, Hossein Akbarinak a rezidenciája is, de ő nem sérült meg.

Az Iszlám Forradalmi Gárda szerint hét IRGC-tiszt vesztette életét, köztük két magas rangú főtanácsadó: Mohammad Reza Zahedi, a szíriai és libanoni Quds-erő parancsnoka és helyettese, Mohammad Hadi Haji Rahimi dandártábornok.

Teherán kijelentette, hogy fenntartja magának a jogot, hogy reagáljon a főkonzulátus elleni izraeli légicsapásra, és meghatározza, hogyan kell pontosan megbüntetni az agresszort.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője pedig megjegyezte, hogy Irán lesz felelős a további eszkalációért. Ráadásul – mint Elaph írta – Tel-Aviv az Iszlám Köztársaság területén lévő célpontok ütésére készül, ha az utóbbi reagál a damaszkuszi konzulátusa elleni támadásra.

Oroszország elítélte Izrael támadását Irán diplomáciai képviselete ellen, és ennek megfelelő sajtónyilatkozat-tervezetet juttatott el az ENSZ Biztonsági Tanácsához . Szergej Lavrov külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a diplomáciai és konzuli létesítmények megsértését, amelyek sérthetetlenségét a bécsi egyezmények garantálják.

Az izraeli légvédelmi rendszerek működnek Jeruzsálem felett, szirénák szólalnak meg a városban.

Az amerikai hadsereg több mint 70 UAV-t és legalább három ballisztikus rakétát fogott el Irán Izrael elleni támadása során – jelentette a CNN két amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

Joe Biden amerikai elnök világossá tette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előtt, hogy az amerikai erők nem vesznek részt semmilyen Irán elleni offenzív hadműveletben – jelentette a CNN egy magas rangú Fehér Házi forrásra hivatkozva .

"Az Egyesült Államok nem vesz részt semmilyen Irán elleni offenzív hadműveletben. Joe Biden amerikai elnök ezt világossá tette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök számára" - áll a közleményben.

A két vezető telefonon beszélt, miután az izraeli és az amerikai erők közösen visszaverték a zsidó állam elleni iráni légitámadást – RIA Novosztyi.