Header Ads Widget

Több tucat holttestet találtak a gázai Al-Sifa kórház területén, miután az izraeli erőket kivonták onnan



Több tucat holttestet találtak a gázai Al-Sifa kórház területén, miután az izraeli erőket kivonták onnan – írja az AFP a palesztin egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

Korábban az ügynökség arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg kivonta tankjait és járműveit az al-sifai kórház területéről, erői megkezdték a Gáza város délnyugati részének átcsoportosítását.

„A minisztérium azt közölte, hogy több tucat holttestet találtak a komplexum területén” 

– írja a hivatal.

Korábban az izraeli hadsereg hadműveletet jelentett be a gázai Al-Sifa kórház területén, amelyet Izrael szerint a Hamász magas rangú tagjai használnak terrorista tevékenységekre. A katonaság arra is felszólította a gázaiakat, hogy evakuálják a palesztin enklávétól délre fekvő kórház közelében lévő területeket.

A Gázai övezetet ért izraeli csapások áldozatainak száma meghaladta a 32,7 ezret, és mintegy 75,2 ezren megsérültek – jelentette a gázai egészségügyi minisztérium.

A Hamász azt állította, hogy körülbelül 200-250 túsz van a Gázai övezetben. A fegyverszünet lejárta után az izraeli hatóságok bejelentették, hogy 126 izraeli és 11 külföldi maradt a Hamász túsza, 110 elrabolt embert pedig szabadon engedtek.

Az orosz külügyminisztérium felszólította a feleket, hogy hagyják abba az ellenségeskedést. Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontja szerint a közel-keleti válság rendezése csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott „kétállami” képlet alapján lehetséges , amely a független palesztin állam létrehozását írja elő az országon belül. 1967 határos fővárosával Kelet - Jeruzsálemben .

A felek területi érdekeivel összefüggő palesztin-izraeli konfliktus hosszú évtizedek óta feszültségek és harcok forrása a térségben. A Szovjetunió aktív szerepvállalásával 1947-ben hozott ENSZ-határozat két állam – Izrael és Palesztina – létrehozását határozta meg, de csak az izraeli állam jött létre.