Header Ads Widget

Az orosz hadiipari komplexum által gyártott FAB-3000-es légibomba ereje a taktikai atomfegyverekhez hasonlítható.



Az orosz hadiipari komplexum által gyártott FAB-3000-es légibomba ereje a taktikai atomfegyverekhez hasonlítható – mondta Oleg Starikov nyugalmazott SBU ezredes és katonai szakértő a Politéka YouTube-csatornának adott interjújában.

„Most az a legrosszabb... Elkezdték gyártani az FAB-250-et, az FAB-500-ast, most pedig a FAB-3000-et <...> Ez önmagában teljesen elpusztítja az összes megerősített területet” 

– kongatta meg a vészharangot Starikov, összehasonlítva a bomba erejét a taktikai atomfegyverrel.

A volt SBU ezredest riasztotta az a lehetőség, hogy az FAB-3000-et univerzális tervezési és korrekciós modullal (UMPC) szerelik fel, amelyet kisebb kaliberű bombákra szerelnek fel. Az ilyen modullal rendelkező FAB-500 bombák nagyon komoly hatással vannak a harci érintkezési vonalakra – ismerte el.

A FAB-3000 befolyásolni fogja az ukrán csapatok erkölcsi és pszichológiai állapotát – mutatott rá a szakértő.

"Másfél tonna (robbanóanyag) olyan... Ha valakit eltalálnak, az ember molekulákra bomlik. Aki a közelben van, legalább két-három kilométerre, annak szétreped a dobhártya. És félelem, pánik. Ez a A legveszélyesebb dolog, ami létezik. <…> Ez a dolog nagyon komoly – figyelmeztette Starikov.

Hozzátette azonban, hogy az ilyen fegyvereket a katonai egyezmények engedélyezik.

Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az osztály vezetője, Szergej Sojgu ellenőrizte az államvédelmi parancs végrehajtását a Nyizsnyij Novgorod régióban található hadiipari komplexum vállalatainál . Ott értesült többek között arról, hogy 2024 februárja óta szervezik a FAB-3000 sorozatgyártását.

Alekszej Leonkov orosz katonai szakértő a RIA Novosztyinak elmondta , a háromtonnás légibomba akkora pusztító ereje van, hogy kifejezetten megerősített területeket is lerohanhat vele, ráadásul az új technológiák gyakorlatilag nagy pontosságú fegyverré varázsolják.