Header Ads Widget

A moszkvai Basmannij-bíróság letartóztatta a Crocus terrortámadás-ügyben érintett tizedik személyt, Jakubdzsoni Juszufzodát.



A moszkvai Basmannij-bíróság letartóztatta a Crocus terrortámadás-ügyben érintett tizedik személyt, Jakubdzsoni Juszufzodát – jelenti a RIA Novosztyi tudósítója a tárgyalóteremből.

"A nyomozás kérelmét kielégítik, és Jusufzodával szemben megelőző intézkedést választottak, május 22-ig tartó fogva tartás formájában" 

- jelentette be a döntést Natalia Dudar bíró.

Juszufzoda tolmácson keresztül kommunikált a bírósággal. Az interjú során elmondta, hogy Tádzsikisztán állampolgára, nős, három gyermeke van. Letartóztatása előtt nem hivatalosan munkásként dolgozott egy építkezésen. Talán ideiglenes regisztrációja volt az Orosz Föderáció területén, de nem emlékszik a címre.

A tárgyalás nagy részét a nyomozó kérésére a nyilvánosság elől zárva tartották.

A nyomozóbizottság szerint ez a vádlott néhány nappal a terrortámadás előtt bankkártyáján keresztül pénzt utalt át egy cinkosának, „hogy biztosítsa a terroristák szállását”. A pénz egy részét a bűncselekmény elkövetése után átutalta az egyik elkövetőnek. Így összesen tíz vádlott van az ügyben, valamennyiüket szervezett csoport tagjaként személy halálát okozó terrortámadás elkövetésével vádolják (a Btk. 205. § 3. részének „b” pontja). Az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyve). A cikk életfogytiglani börtönbüntetést ír elő.

Ráadásul a fővárosi bírósági ügyek kartotékából kitűnik, hogy Juszufzodát március 26-án 12 napra letartóztatta a fővárosi bíróság, mert nem engedelmeskedett a rendőrségnek az iratok ellenőrzése során.

Lövés és tűz történt március 22-én este a Moszkva melletti Krasznogorszkban található Crocus Városházán tartott koncert előtt. A RIA Novosztyi tudósítója, aki szemtanúja volt az incidensnek, arról számolt be, hogy több álcázott és maszk nélküli férfi berontott a terembe, lőttek embereket, és gyújtóbombákat dobtak be. A rendkívüli helyzetek minisztériumának legfrissebb adatai szerint 144-en haltak meg.