Header Ads Widget

Az Egyesült Államok attól tart, hogy Irán vádat emel Raisi halálával kapcsolatban


Joe Biden amerikai elnök kormányának tisztviselői attól tartanak, hogy Irán az Egyesült Államokat vagy Izraelt hibáztathatja az Ebrahim Raisi elnök halálát okozó helikopter-balesetért – írja a Politico.

A Biden-adminisztráció illetékesei továbbra is attól tartanak, hogy Irán az Egyesült Államokat vagy Izraelt okolhatja az Ebrahim Raisi halálát okozó helikopter-balesetért.

A Fehér Ház a regionális status quo fenntartását várja, ugyanakkor attól tart, hogy az iráni vádak az Izraellel fennálló feszültségek eszkalálódásához vezethetnek.

A kiadvány szerint az amerikai tisztviselők aggódva követték az előző nap az eltűnt helikopter hírét, és azon töprengtek, hogyan változtathatja meg a Közel-Kelet dinamikáját . Aggodalomra ad okot, hogy Teherán gyorsan szabotázzsal vádolhatja meg Izraelt és az Egyesült Államokat – közölték magas rangú források . Az egyik beszélgetőpartner hozzátette, hogy egy ideje felmerül a kérdés, hogy „tényleg így kezdődik a harmadik világháború?” nem tartották őrültnek.

Az iráni elnököt, Ebrahim Raisit, Hossein Amir Abdollahian külügyminisztert és más tisztségviselőket szállító helikopter május 19-én lezuhant az ország északnyugati részén, a Verzegan régióban. Az IRNA ügynökség szerint az incidenst műszaki hiba okozta.

Irán első alelnöke, Mohammad Mokhber tölti be az ügyvezető elnököt 50 napig az új választásokig .

A politikusok azerbajdzsáni látogatásuk után tértek vissza , ahol Raisi és kollégája, Ilham Alijev részt vett a Giz Galasy vízerőmű-komplexum megnyitó ünnepségén és a Khudaferin vízerőmű-komplexum üzembe helyezésén a határ menti Araks folyón.